„Докато размишляваме върху арменския геноцид, ние подновяваме обещанието си да

...
„Докато размишляваме върху арменския геноцид, ние подновяваме обещанието си да
Коментари Харесай

Джо Байдън: Ангажираме се да спрем зверствата, бележещи света

„ Докато размишляваме върху арменския геноцид, ние възобновяваме обещанието си да бъдем бдителни против корозивното въздействие на омразата във всичките ѝ форми. Ние се ангажираме още веднъж да приказваме и да спрем зверствата, които оставят трайни белези по света “, това съобщи в особено изказване президента на Съединени американски щати Джо Байдън тази неделя във връзка на трагичните събития, белязали арменският народ през 2015 година
Американските медии още веднъж означават, че Байдън разказва случилото се като геноцид. Миналата година Белият дом употребява за първи път този термин, с което провокира остра реакция от турския президент Реджеп Ердоган. Ето и цялостният текст на изказването:
„ На 24 април 1915 година османските управляващи арестуват арменски интелектуалци и публични водачи в Константинопол. Така стартира арменският геноцид – едно от най-тежките всеобщи зверства на 20-ти век. Днес си спомняме за милион и половина арменци, които бяха депортирани, избити или тръгнали към гибелта си в акция на заличаване, и скърбим за трагичната загуба на толкоз доста животи.

Докато размишляваме върху арменския геноцид, ние възобновяваме обещанието си да бъдем бдителни против корозивното въздействие на омразата във всичките й форми. Ние се ангажираме още веднъж да приказваме и да спрем зверствата, които оставят трайни белези по света. И до момента в който скърбим за изгубеното по време на Мец Йегерн (Великото злочинство – с това наименование арменците назовават трагичните събития от 1915 година – бел. р.), дано удвоим напъните си за излекуване и създаване на по-добрия, по-спокоен свят, който желаем за нашите деца. Свят, в който правата на индивида се зачитат, където злините на фанатизма и нетолерантността не бележат всекидневието ни и където хората на всички места са свободни да преследват живота си с достолепие и сигурност.

Това също е миг за размисъл върху силата и устойчивостта на арменския народ. След като претърпя геноцид, арменският народ беше решен да възвърне своята общественост и просвета, толкоз постоянно в нови домове и нови земи, в това число Съединените щати. Арменските американци са жизненоважна част от тъканта на Съединените щати. Те вършат нацията ни по-силна и по-динамична, макар че не престават да носят със себе си трагичното познание за претърпяното от техните предшественици. Ние признаваме болката им и почитаме тяхната история.

Днес, 107 години по-късно, американският народ продължава да уважава всички арменци, починали в геноцида “.

Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР