Докато Доналд Тръмп се готви за нова кандидат-президентска кампания, по

...
Докато Доналд Тръмп се готви за нова кандидат-президентска кампания, по
Коментари Харесай

Тръмп си остава Тръмп и това може му създаде проблеми на следващите избори

Докато Доналд Тръмп се готви за нова кандидат-президентска акция, по всичко проличава, че той си остава Доналд Тръмп – афектиран, раздразним и прекалено концентриран върху политическото си добро име. Електоралният пейзаж към него е това, което се е трансформирало.

След тази година, някои в партията от ден на ден желаят да гледат напред, а не обратно. Тръмп към този момент не е безусловният претендент за нейната президентска номинация, какъвто можеше да бъде единствено преди година.

Потенциалните му противници,, провокират възторг измежду републиканските гласоподаватели и, което е също толкоз значимо, те набират средства от въодушевени донори. Десантис победи съперника си от Демократическата партия и беше избран отново предходната седмица, до момента в който доста високопоставени претенденти, подкрепяни от Тръмп, изгубиха изборните съревнования.

В екзитпол от изборния ден, оповестен от “Едисън рисърч ”, шестима от всеки 10 респонденти обявиха, че
имат неподходящо мнение за някогашния президент.
Тръмп е изправен пред големи провокации на няколко фронта: гражданско-процесуални и наказателно-процесуални следствия и поток от разкрития, които вредят на имиджа му в границите на следствието на Конгреса по отношение на напъните, които той е положил да остане на власт макар, че изгуби президентския избор през 2020 година от демократа Джо Байдън.

През август Тръмп стана обект на федерално наказателно следствие по отношение на свръхсекретни документи, които той е съхранявал в кабинета си в дома си във Флорида. Тръмп твърди, че е било законно това, че документите са останали у него.

Той към този момент няма достъп до главната си информационна платформа и оръжие – акаунта в Туитър, който използваше за активизиране на ревностни поддръжници и ефикасни нападки против хипотетични врагове. Новият притежател на Туитър Илън Мъск обаче позволи, че би могъл да  възвърне акаунта на Тръмп.

Тръмп въпреки всичко си резервира мощни преимущества за присъединяване си в републиканските първоначални избори през 2024 година: той остава най-доминиращата мощ в партията, има легиони от фенове и при предходни пречки е излизал триумфално от обстановката. Той също по този начин е натрупал към 77 млн. $ към предишния месец, макар че изборните правила ще затруднят достъпа му до тях.
Поляризираща фигура
Тръмп, който е на 76 години, е мощно поляризираща фигура, подложил на тестване търпението на огромна част от американската общност.
Преди седем години, когато започва сполучливата си кандидат-президентска акция, на хората той беше прочут като шоуменът и магнатът, само че какъв е той като политик, това си оставаше отворен въпрос. Сега няма съвсем никакви подозрения, а гласоподавателите наказаха партията му  вследствие на това, което навежда на мисълта, че неговата политическа прелест си има граници.

В поредност от първоначални избори на Републиканската партия тази година Тръмп имаше решаваща роля за установяване на спечелилия, като значително съумя в напъните си да поддържа свои съидейници. Но самите междинни избори бяха ненапълно пагубни за него, защото претендентите за Сената, които той поддържаше в жизненоважни щати, се провалиха и костваха на републиканците безапелационен надзор над Камарата на представителите.

“На процедура това са третите следващи избори, на които Доналд Тръмп ни костваше триумфа, а това е като да имаш три прегрешения, след което си вън (правило в бейзбола – бел. ред.) ”, съобщи в неделя по Си Ен Ен губернаторът на Мериленд Лари Хоган, републиканец.
Колкото повече, толкоз повече
Тръмп е неразривно обвързван и с осъщественото на  6 януари 2021 година нахлуване на негови поддръжници против Капитолия, които се пробваха да попречат на конгресмените да потвърдят успеха на Байдън. Тръмп продължава да упорства с погрешните изказванията, че е изгубил изборите през 2020 година заради всеобщи измами.

Изслушванията в Конгреса по отношение на нападението от 6 януари предходната година подсетиха на гласоподавателите, че Тръмп сякаш  искаше тогава да заплаши сигурността на правилния си вицепрезидент Майк Пенс, който беше там през този ден, и да уволни високопоставени чиновници на министерството на правораздаването поради противоконституционния си блян да остане на власт.

Докато Тръмп желае да получи номинацията на републиканците без противници, в случай че против него се изправят противници, той би желал в конкуренцията да се включат колкото се може повече претенденти. При съществуващото разделяне ще би трябвало да се появи мощен различен претендент, с цел да може той да загуби номинацията.

Проучване на публичното мнение, извършено през октомври от “Морнинг консълт/Политико ”, демонстрира, че Тръмп получава над 50% от гласовете на републиканците, а Десантис – към 21%. Неотдавнашно изследване във Флорида, извършено от “Виктори инсайтс% сподели, че Тръмп и Десантис получават по към 50%. Като илюстрация, че преглежда Десантис като все по-нарастваща опасност, на манифестации през последните дни Тръмп стартира да се хвали, че ще го смаже на първичните избори на републиканците.
Тръмпизъм без Тръмп?
Съществува и въпросът дали дясното придвижване на Тръмп “Да създадем Америка още веднъж велика ”, което е превзело огромна част от Републиканската партия, към момента се нуждае от него или се трансформира вместо това в тръмпистко придвижване без Тръмп.
Нова серия от претенденти употребяват огромна част от риториката на Тръмп, без да са обременени с персоналните му негативи. Понякога те заемат по-гневни и по-твърди позиции от тези на някогашния президент.

Като губернатор на Флорида Десантис се е борил против правото на аборт,  обществените медии и преподаването на въпроси, свързани с расата и пола в учебно заведение. Той поддържа и въвеждането на нови ограничавания за гласуването.

За някои републиканци Десантис, който е на 44 години, наподобява повече като бъдещето на партията им, в сравнение с Тръмп. Докато Десантис е на гребена на вълната на републиканската политика, Тръмп, назад, може да наподобява на рок група, която е минала през най-хубавите си години и се задоволява да извършва най-големите си шлагери още веднъж и още веднъж.

Сред другите евентуални кандидати са две изгряващи звезди – някогашният губернатор на Южна Каролина и някогашен представител на Съединени американски щати в Организация на обединените нации Ники Хейли и губернаторът на Южна Дакота Кристи Ноъм. Добавете към тази комбинация Пенс и някогашния държавен секретар Майк Помпейо, които може да се харесват повече на републиканците, подкрепящи върхушката, в сравнение с Тръмп.

Ранното оповестяване на кандидатурата на Тръмп може да се преглежда като опит да задържи тези евентуални противници настрани от изборната конкуренция, до момента в който той остава в позиция на относителна мощ. Той може и да успее да притегли републиканците да поддържат третата му президентска номинация.

Също толкоз допустимо е обаче тези противници да видят един отслабен претендент и да усетят, че имат предимство над него, оставяйки Тръмп да реши до каква степен желае да води борба за една партия, над която в миналото той имаше безспорен надзор.

Асен Георгиев/БТА
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР