Докато Делян Пеевски беше в България около евроизборите и дори

...
Докато Делян Пеевски беше в България около евроизборите и дори
Коментари Харесай

Скритите владения на Пеевски

Докато Делян Пеевски беше в България към евроизборите и даже се появи в Народното събрание, се случват редица разбърквания по свързваните с него сдружения

© Георги Кожухаров Прикритието става посредством обществени сдружения като " Булгартабак " или през подставени лица като Емил Деведжиев, който внезапно се оказва притежател на активи за 150 млн. лева.Канал 3 и радиостанциите в последния миг са трансферирани и като действителни акционери излизат мениджърите им. Отдавна, доста от дълго време, във към този момент далечната 2015 година депутатът Делян Пеевски, с чието име се свързваше медийна империя и надзор над редица компании, излезе отчасти на ярко.

Година по-късно тази фаза внезапно завърши. Премиерът Бойко Борисов в самопрокламиран катарзис отсече: " Пеевски си отиде, Пеевски напуща страната ". А самият политик от Движение за права и свободи съобщи, че се отхвърля да взе участие отсега нататък в български бизнес планове " с цел да запазя от заличаване всеки евентуален мой бизнес сътрудник, който би бил умишлен като " обвързван с Пеевски ".

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Ако се гледат декларациите за действителни притежатели по Закона за ограниченията против изпирането на пари, които хиляди български компании трябваше да са подали до края на май, тези думи би трябвало да са правилни. Сред множеството компании, които от години се свързват с Пеевски, предстоящо на никое място не се появява името му.

Това обаче беше по-скоро предвидимо - и до момента за народните представители и другите персони на висши държавни позиции имаше условия да заявяват фирмените си участия и спорове на ползи, тъй че няма никаква причина да чакаме, че някой внезапно ще реши да разгласи нещо, което до момента е крил. Затова и по-интересни са другите технологии и маневри, посредством които действителните притежатели остават скрити и покупко-продажбите в последни дни, които да нагласят владенията където би трябвало.

Публичната фасада

Един от механизмите да не се заявява автентичен притежател, ненапълно парадоксално, е потреблението на обществени сдружения. Изключването на борсовите компании от сходни условия по принцип е интернационална процедура и почива на логиката, че борсовите сдружения, по този начин или другояче, са обект на специфичен режим и разкриват повече информация. Освен това на развитите финансови пазари постоянно акционерната конструкция е толкоз раздробена, че е мъчно да се заявява контролиращ притежател. В България не постоянно е тъкмо по този начин, само че по този начин или другояче логиката е възприета.

Така за следващ път за обществените сдружения, които се смята, че са под контрола на Пеевски, не се стига до отговор, кой действително ги има. Това важи най-много за " Булгартабак холдинг " и " Юрий Гагарин ". Те самите не подават заявления, а за всички сдружения под шапките им декларацията опира единствено до съответното обществено сдружение. Това важи освен за последната останала функционираща (слабо) цигарена фабрика в " Благоевград БТ ", само че и за дъщерните й сдружения и по този начин не се стига до разгласен краен притежател на веригата " Техномаркет " (някога 50% директна благосъстоятелност на Пеевски), " Лодис инвест " (млеката Lacrima) и други. Под шапката на " Юрий Гагарин " в " София принт инвестмънт " пък е по този начин известната печатница на Пеевски до летището в София, където се печатат вестници на депутата.

Все отново през май има акционерни разбърквания и при " Булгартабак ", и при " Юрий Гагарин ", с които и в двете сдружения не остава акционер с над 25% дял - самобитният предел, над който по ЗМИП се смята, че би трябвало да се заявява автентичен притежател. При " Булгартабак " (на последното общо заседание преименуван на " Български капиталов холдинг ", като решението към момента не е вписано в Търговския регистър), лихтенщайнското Woodford Establishment е продало, част от 33-процентния си дял и към този момент има 24%. Другите два огромни акционера са две сдружения от Обединените арабски емирства - Gifted Master (24.2%) и Wardia Ltd. 15.2%. TI Holding (бившето TGI Middle East FZE, за което Комисия за защита на конкуренцията беше открила, че е благосъстоятелност на физическо лице, само че не го назова), е излязло от собствеността. Явно там няма предпочитание да се заявява притежателят му, защото в последните дни на май то е продало и присъединяване си в " БГ Бизнес солюшънс " на " Благоевград БТ ".

При " Юрий Гагарин " главният акционер до момента " Баранко ", който имаше 49%, е продал половината си дял на Finder Limited и по този начин и двете са с по 24.5%. В собствеността на самото " Баранко " също има смяна и то към този момент е еднолична благосъстоятелност на Semiramis International FZE. За него в декларацията е посочено, че е владеене на Mathmool Ltd, което на собствен ред е благосъстоятелност на украинския жител Уладжимир Михайловски и той се явява и автентичен притежател.

Разместване в последния миг

Друга любопитна рокада изкарва като автентичен притежател на солидни активи Емил Деведжиев, който от години е в ръководството на свързвани с Пеевски компании. Ако не сте чували неговото име, може би е хубаво да го запомните, тъй като от преди дни най-малко на хартия Деведжиев е владетелят на хотел " Берлин " и на Дипломатическия клуб в Бояна, на терена на бившето " София БТ ", на няколко магазина и склада на " Техномаркет " и още други парцели.

Как става това? Всичко стартира от " БЛ-ритейл риъл естейт " - това е дъщерна компания на " Благоевград БТ ", която при заравянето на томахавката на Пеевски с създателите на " Техномаркет " Николай Китов и Христо Кусев придобива част от магазините на веригата за техника. През май 2019 година поетапно в него стартират да се трансферират и други активи. На 13 май то придобива от " Благоевград БТ " дъщерното му " БЛ-Б ", в което има обособени парцели (към 2017 година 10 млн. лева активи и без дейност). На 15 май то придобива от Bulgartabac FZE " СФ-БТ ", в което беше самостоятелен парцелът на тогавашната софийската фабрика, и други парцели (15.5 млн. лева активи). На 23 май то придобива от дубайското Media-Plex Limited " Ди Ар Си комерс " (104 млн. лева консолидирани активи, над 100 млн. лева доходи и 6.8 млн. лева печалба). Това е компанията (преди наречена " Дореко комерс " ), на която през 2016 година Пеевски продаде своите 18% дял в " Юрий Гагарин " и която беше притежател. Чрез свои дъщерни сдружения тя има Дипломатическия клуб в Бояна и терени към него ( " Бояна клуб " ), хотел " Берлин " ( " Витоша резорт " ) и други.

След тези покупко-продажби сумарно с 28 млн. лева активи по баланс на самото " БЛ-ритейл риъл естейт " в него се концентрира имущество на стойност най-малко 150 млн. лева Само дни след тази консолидация на 28 май " Благоевград БТ " продава своите 100% в " БЛ-ритейл риъл естейт " на Kingfisher Limited, а като притежател на тази поредна компания от ОАЕ е посочен Емил Деведжиев, който от дълго време е в ръководството на сдруженията от групата на " Дореко ".

Голяма част от всички тези дубайски сдружения към " Булгартабак " и " Юрий Гагарин ", в това число и новото сдружение на Деведжиев са регистрирани в една и съща свободна комерсиална зона в OAE и за адрес им е посочена една и съща бизнес постройка.

Скриването на редови войник Ангелов

Любопитен е въпросът с други две компании, за които документи от Panama Papers демонстрираха, че са били благосъстоятелност на близкия до Пеевски юрист Александър Ангелов. Едната от тях Viafot Limited, която водеше борба за преодоляването на " Дунарит ", се оказва, че не съществува от края на 2017 година Така в този момент по партидата на българското й сдружение " Виафот инвестмънт лимитед " през април вместо декларация за автентичен притежател има обяснителна записка от шефа му, че няма никакъв притежател и надлежно той желае да се пристъпи към ликвидацията й.

Другата компания на Ангелов беше Doreco Limited - предходен притежател на упоменатата " Дореко комерс ". Там, поради че има нов притежател, няма информация, само че Doreco Limited е останала притежател на още две компании - " Дореко принт инвестмънт " и рекламната организация " Сода комюникейшънс ". И двете сдружения обаче не са показали нито Ангелов, нито някой различен, а в декларацията са отбелязали опцията, че когато не може да се разпознава автентичен притежател, се отбелязва единствено шефът - надлежно Емил Деведжиев и Полина Стоянова.

Медиен плурализъм

Ако за формалната вестникарска група на Пеевски, обединена в " Телеграф медиа ", няма разногласия, то името му през годините се свързва с още голям брой други медии. При тях обаче предстоящо още веднъж не се стига в декларациите до него.

При " Елит медиа България ", което е притежател на телевизионния Канал 3, няма подадена декларация по ЗМИП. За сметка на това в самия завършек на май то е трансферирано на сдружение, благосъстоятелност на двамата шефове на малкия екран - Ива Стоянова (90%) и Огнян Димов (10%).

При радио групата под шапката на " А. Е. Бест съксес сървисес " също за краен притежател е посочен шефът, въпреки отново да има разбъркване в последния миг. Повечето дъщерни сдружения са трансферирани от кипърското A.E. Best Success на друго кипърско сдружение - Turuk, като и за двете собствеността опира до мениджъра Гергана Данова.

От цялата тази картина остава привкусът, че дълго чаканите заявления по ЗМИП са по-скоро някаква палиативна мярка, от която няма необикновен смисъл. Доколкото те са просто изказвания на самите компании, действително до момента никой не е верифицирал информацията вярна ли е. Смисълът от цялото упражнение би пристигнал на по-късен стадий, само че единствено в случай че институциите стъпят на заявеното и стартират да ревизират до каква степен то подхожда на оповестени приходи и платени налози. Нещо, което нормалните подставени лица и номинални притежатели рядко могат да обезпечат.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР