Докато българските хирурзи спорят дали конвенционалната хирургия ще бъде заменена

...
Докато българските хирурзи спорят дали конвенционалната хирургия ще бъде заменена
Коментари Харесай

Родната хирургия значително настигнала европейската за последните години

Докато българските хирурзи спорят дали стандартната хирургия ще бъде сменена напълно или просто допълнена от лапараскопската, която назоваваме безкръвна, европейските хирурзи вършат същите съпоставения, само че сред лапароскопската и роботната хирургия.

Съпоставката направи в ефира на Дарик един от най-хубавите коремни хирурзи у нас доктор Петър Грибнев с уточнението, че за последните 5 години родната хирургия доста е настигнала европейската. Според медика, който завежда поделение по онкохирургия в Александровската болница, друга позитивна смяна, случила се у нас за това време, е фактът, че хирурзите почнали да поддържат връзка с пациентите си.

" За нашия трен имаме много гари и точки, които са далечни. Това, което сме съумели да реализираме, е да се научим ние като експерти да забележим какво се прави и по какъв начин се прави. Това, което ни липсва и е доста болна тематика, е финансирането на системата. Защото за един хирург да направи максимума от това, което може, му трябват съответната техника и условия. Съвсем друго е да работите в добре развита операционна с нужното количество материали, а напълно друго е да вършиме от нищо нещо и да не виждате това, което се случва на екрана, тъй като лапароскопската хирургия е работа върху екран ", сподели доктор Грибнев.

Докато на сбирките на родните хирурзи се водят разногласия за стандартната и лапароскопската хирургия дали са заменими или не, то другаде се водят разногласия и диалози с лапароскопската или роботната хирургия да се прави за избран вид болести. Но това е бъдеще и ние ще го стигнем, сподели Грибнев.

На въпрос дали е задоволително добра връзката пациент-хирург у нас, той регистрира, че тя се е подобрила през последните години. Пациентът е станал по-информиран за това, което му следва, за болестта, като това се дължи и на множеството информация даже в интернет, регистрират експертите.

Българският пациент стартира да употребява интернет, преди пет години това го нямаше или беше доста дребен процентът на тези хора. Докато в този момент хората идват готови, с съответни въпроси, на които ние би трябвало да отговаряме и това е добре и за хирурга, сподели доктор Грибнев.

По думите му преди години българският хирург говорел малко, само че това към този момент се трансформирало и хирурзите стартират да поддържат връзка с пациентите си.

Според лекаря това е позитивна смяна.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР