Докато 30% от световните експерти очакват повишен шанс за глобални

...
Докато 30% от световните експерти очакват повишен шанс за глобални
Коментари Харесай

Форумът в Давос: Дезинформацията е най-големият глобален риск през 2024 г.

Докато 30% от международните специалисти чакат нараснал късмет за световни произшествия през идващите две години, съвсем две трети чакат това през идващите 10. Връзката сред подправената информация и публичните безредици ще заеме централно място на фона на изборите в няколко огромни стопански системи, които ще се проведат през идващите две години. Сътрудничеството по неотложните световни въпроси може да се окаже незадоволително, което изисква нови подходи и решения.
Дезинформацията е един от най-големите краткосрочни опасности, до момента в който рисковите метеорологични условия са най-значимият дълготраен проблем. Това демонстрира Докладът за световните опасности през 2024 година, който беше оповестен няколко дни преди началото на Световния стопански конгрес в Давос.

Две трети от международните специалисти чакат през идващото десетилетие да се оформи многополюсен или фрагментиран ред. Докладът, разгласен от Световния стопански конгрес в Давос, предизвестява, че съдействието по неотложните световни въпроси може да се окаже незадоволително, което изисква нови подходи и решения. Той е направен в партньорство с Zurich Insurance Group и Marsh McLennan, като се основава на мненията на над 1400 специалисти по световни опасности, политици и водачи в промишлеността, интервюирани през септември 2023 година Резултатите акцентират преобладаващо отрицателните вероятности пред света в кратковременен проект, които се чака да се влошат в дълготраен. Докато 30% от международните специалисти чакат нараснал късмет за световни произшествия през идващите две години, съвсем две трети чакат това през идващите 10.

Реклама
" Нестабилният световен ред, характеризиращ се с поляризиращи тематики и неустановеност, влошаващите се последствия от рисковите метеорологични условия и икономическата неустановеност водят до ускорено разпространяване на опасности, в това число дезинформация ", показва Саадия Захиди, ръководещ шеф на Световния стопански конгрес. Според нея международните водачи би трябвало да се обединят, с цел да се оправят с краткосрочните рецесии, както и да положат основите на едно по-устойчиво, стабилно и приобщаващо бъдеще.

Възход на дезинформацията и споровете Притесненията по отношение на продължаващата рецесия с разноските за живот и взаимосвързаните опасности от дезинформация, задвижвани от изкуствен интелект, и публичната поляризация преобладават в прогнозите за рисковете през 2024 година

Връзката сред подправената информация и публичните безредици ще заеме централно място на фона на изборите в няколко огромни стопански системи, които ще се проведат през идващите две години. Въоръжените спорове сред страните са измежду петте най-големи опасения през идващите две години. С няколко настоящи спора сега, геополитическото напрежение и рискът от разрушение на публичната резистентност основават заплаха от конфликтна болест. Икономическа неустановеност Според участниците в изследването идващите години ще се характеризират с непрекъсната икономическа неустановеност и възходящи стопански и софтуерни разлики. Липсата на стопански благоприятни условия е сложена на шесто място като риск през идващите две години. В по-дългосрочен проект бариерите пред икономическата подвижност могат да се усилят, което ще лиши огромни групи от популацията от стопански благоприятни условия. При неналичието на пътища към сигурни и безвредни средства за прехранване хората може да са по-склонни към закононарушения или радикализация, се заключава в отчета.

Планетата в заплаха Екологичните опасности не престават да преобладават в рисковия пейзаж в кратковременен и дълготраен проект. Две трети от международните специалисти са обезпокоени от рискови метеорологични феномени през 2024 година Екстремните метеорологични условия, загубата на биоразнообразие и разрушаването на екосистемите, дефицитът на естествени запаси и замърсяването съставляват пет от десетте най-сериозни риска, които се възприемат като идни през идващото десетилетие.
Две трети от международните специалисти са обезпокоени от рискови метеорологични феномени през 2024 година Източник: Reuters Реклама
Участвалите в изследването специалисти обаче не са единомислещи във връзка с спешността на поставените опасности - тези от частния бранш считат, че множеството екологични опасности ще се материализират в по-дълъг интервал от време, в сравнение с гражданското общество или държавните управления, като показват възходящия риск от прекосяване на точката, от която няма връщане обратно. Реагиране на опасности Докладът приканва водачите да премислят дейностите си за справяне с световните опасности. В него се предлага световното съдействие да се концентрира върху бързото създаване на " защитни огради " за най-разрушителните нововъзникващи опасности, като да вземем за пример съглашения, ориентирани към консолидираното на изкуствения разсъдък в процеса на взимане на решения при спорове.

В отчета обаче се преглеждат и други типове дейности, които не е належащо да зависят извънредно от трансграничното съдействие, като да вземем за пример подсилване на държавната резистентност посредством акции за цифрова просветеност във връзка с дезинформацията или поощряване на по-активни научни проучвания и развойна активност в региона на моделирането на климата и технологиите с капацитет за ускорение на енергийния преход, като роля играят както общественият, по този начин и частният бранш.

Според Каролина Клинт, основен търговски шеф за Европа в Marsh McLennan, " пробивът в региона на изкуствения разсъдък коренно ще промени вероятностите за риск на организациите, като доста от тях ще се борят да реагират на закани, произлизащи от дезинформация, дезинтересиране и стратегически неточности ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР