Доживяхме! Правителството най-после прие актуализираната версия на Плана за възстановяване

...
Доживяхме! Правителството най-после прие актуализираната версия на Плана за възстановяване
Коментари Харесай

Доживяхме! Планът за възстановяване готов, чака Урсула

Доживяхме! Правителството най-сетне одобри обновената версия на Плана за възобновяване и резистентност. Очакваме при визитата на госпожа Урсула фон дер Лайен в България на следващия ден, Европейска комисия да утвърди българския проект. С 37 работни дни забавяне имаме План за възобновяване и резистентност, съобщи  вицепремиерът и финансов министър Асен Василев на брифинг след съвещание на Министерския съвет.

Планът е на обща стойност над 13 млрд лева Националното съфинансиране е над 2 милиарда лева

Въпреки условията на Европа по зелената договорка, затваряне на мини в Плана не се планува. България извършва по зеления преход и понижаване на въглеродните излъчвания без това да постанова затваряне на въглищни мощности в Маришкия басейн. Имахме три варианти - да не осъществим поетите задължения и тези 13 милиарда да не стигнат до българските хора и бизнес. Втората алтернатива, която беше заложена в предходната версия на Плана, беше да се затворят част от мощностите в Маришкия басейн и те да бъдат трансформирани върху работа с газ, което би направила България подвластна от вносни източници на гориво, чиято цена не направляваме. Третата алтернатива, която успяхме да договорим с Европейска комисия, е ние да си запазим енергийния суверенитет, да не затваряме мощности в Маришкия басейн и да предприемем всички ограничения за понижаване на потреблението през нощта и през зимата като изградим сериозен комплекс от акумулатори, като стартираме изследване за геотермална сила, като разгърнем голяма стратегия за саниране и като подпомогнем над 10 000 плана за създаване на фотоволтаични паркове за лично ползване в страната, сподели Василев.

Планът включва обилни средства за създаване на STEM центрове и подготовката на учители за тези центрове.

Има планувани над 500 млн. лева за нови влакове и градски железници.

400 млн. лв. са за нововъведения, 1 милиард и 380 млн. лв. за стратегия за нововъведения за българския бизнес и 216 млн. лв. за стратегия за поддръжка за развиване на индустриалните зони, добави Василев.

Имаме планувани към 700 млн. лв. за цифрова съгласуваност, тъй че на всички места да има достъп до интернет, акцентира вицепремиерът.

112 млн. лв. са планувани за дейно потребление на водите, 300 млн. лв. за водоснабдителни системи, над 1 милиарда лв. за обществено включване. Записани са още обилни средства за създаване на въздушна помощ и промяна на системата на 112, уточни Василев.

350 млн. лв. са планувани за модернизиране на лечебните заведения, 643 млн. лв. за модернизиране на грижата за пенсионерите. Тези средства са голям късмет за нашата стопанска система и общество, сподели още финансовият министър.

Още от на следващия ден министерствата могат да стартират да приготвят плановете по Плана за резистентност и в най-кратки периоди тези средства да стигнат до българските жители, без да се чака в допълнение възнаграждение от страна на ЕК
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР