Договорът между Македония и Гърция ще бъде подписан в Преспа,

...
Договорът между Македония и Гърция ще бъде подписан в Преспа,
Коментари Харесай

Гърция и Македония подписват договора в Преспа

Договорът сред Македония и Гърция ще бъде подписан в Преспа , само че на територията на Бившата югославска република Македония (БЮРМ), написа вестник Kathimerini, представен от БГНЕС.
Най-вероятно това ще се случи в неделя, на 17 юни . Подписи под документа ще слагат външните министри на двете страни Никос Кодзияс и Никола Димитров, само че на събитието ще участват и министър председателите Алексис Ципрас и Зоран Заев.
Както оповестяват част от гръцките медии, с изключение на медиаторът от Организация на обединените нации по договарянията Матю Нимиц, се чака в Преспа да участва и генералният секретар на международната организация Антонио Гутериш, както и шефът по външната политика и сигурността на Европейски Съюз Федерика Могерини.
Гръцкото издание отбелязва още, че на церемонията НАТО ще бъде показана от своя общоприет секретар Йенс Столтенберг .
Междувременно Deutsche Welle показва, че еврокомисарят по разширението Йоханес Хан е споделил, че страните от Европейски Съюз ще дадат зелена светлина за начало на договаряния за присъединението на Македония. Той е уверен, че страните членки на Европейски Съюз ще одобрят рекомендацията на Европейската комисия в края на юни в Брюксел и ще дефинират дата за започване на договарянията. Освен това Хан има вяра, че страните членки осъзнават, че има неточности в Европейски Съюз, когато става въпрос за Македония.
" Ако девет пъти не реагирате позитивно на рекомендацията за започване на договаряния за присъединение, това води до изостаналостта на страната, както видяхме, и кулминационната точка беше 2015 година ", разяснява още Хан.

Спорът за името на Република Македония е неуреден проблем сред Гърция и Република Македония за формалното название на Република Македония, нейното население и нейния език. Спорът ескалира до най-висока точка и се постанова интернационално ходатайство, в това число опити за резолюция от страна на Организация на обединените нации. Във всички публични документи на страната тя се самоназовава Република Македония. От оповестяването на независимостта съществува дипломатически проблем с името ѝ, което среща невиждана опозиция от страна на Гърция.
Според гръцките политици името „ Македония “ е обидно за гърците и провокира комплициране и морална щета за Гърция. Според публична Атина потреблението на това име за страната оставя усещането, че Македония е единствено Скопие и всичко, обвързвано с това име, му принадлежи. Чрез правото си на несъгласие Гърция не позволява признаването на самостоятелната страна под това име. Заради този проблем Организацията на обединените народи и Европейският съюз признават страната, употребявайки „ краткотрайното “ (до разрешаване на спора) име the Former Yugoslav Republic of Macedonia (Бивша югославска Република Македония) и в доста публични и интернационалните документи се употребява това име. Граждански организации на републиката афишират това име за обидно и упорстват за отпадането му.
Редица страни, в това число четири от непрекъснатите членки на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации (САЩ, Англия, Русия и Китай) признават Македония също под името Република Македония (Republic of Macedonia). На срещата в Букурещ на НАТО през 2008 година Гърция употребява правото си на несъгласие, поради неразрешения спор за името на Република Македония.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР