Догодина се очертава увеличение на такса смет. Това стана ясно

...
Догодина се очертава увеличение на такса смет. Това стана ясно
Коментари Харесай

Задава се увеличение на такса смет догодина

Догодина се обрисува нарастване на такса боклук. Това стана ясно от думите на Гинка Чавдарова, някогашен изпълнителен шеф на Националното съдружие на общините в България. Причината - съвсем двойното нарастване на отчисленията за депониране на отпадъците - от 57 на 95 лева на звук.

Удръжката се актуализира на 3 години с разпоредба на Министерство на околната среда и водите.

Последната смяна е от 2017 година Досега нарастването бе гладко - с по 5-10 лева на година, само че през 2020 година е очакван внезапен скок до постигане на минимума в Европейски Съюз. Как това ще се отрази върху таксата, която заплащат битовите консуматори, следва да разберем, само че е допустимо тя да скочи даже двойно. Чавдарова обаче изясни, че сдружението на общините се пробва да контракти по- равномерен преход.

Според член 71а от закона отчисленията се вършат наложително, когато отпадъкът се депонира. Целта е средствата да се употребяват в бъдеще за закриване и следексплоатационни грижи за депата. Повечето общини към момента депонират отпадъците, макар че има и такива със извоювани планове по Оперативна стратегия " Околна среда ", които имат съвременни уреди за отнасяне и преработване и няма да заплащат отчисленията.

Законодателството планува ограничения за използване на правилото " замърсителят заплаща " от 2015 година, само че управляващите няколко следващи години отсрочват влизането в действие на тези ограничения. Общините сами би трябвало да изберат сред три разновидността за пресмятане на такса боклук, учредени на правилото " замърсителят заплаща " - на база брой живеещи на адрес, на съдържимост на съдовете или на генерирани боклуци.

Сега заплащането на такса боклук става по данъчна оценка.

Все още е едва употребено междуобщинското съдействие и сливане на общ районен принцип за решение на по-големи проблеми. Съвместните услуги и общите планове са ефикасният и европейският модел за развиване, е мнението на Чавдарова.

" Трудните детайли в общинските бюджети за идната година ще бъдат в няколко посоки ", разяснява тя парите на общините.

" Това са решаващият стадий на привършване на европейските планове, които са многочислени в общините, конкуренцията с времето по тяхната работа, обезпечаването на нужното финансиране за плановете ".

Бившият изпълнителен шеф на НСОРБ акцентира смисъла на дребния и междинния бизнес в дребните общини.

" Малкият и междинният бизнес дават вяра на общините за икономическо развиване. Поради това се нуждаем от реалистична национална стратегия, която да дава ниша на общините да се развиват и надграждат ", уточни Чавдарова, която се надява, че обществото ще акумулира запас, с цел да подкрепя финансово общините в по-затруднено състояние.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР