Добрият шофьор (The Good Driver) + + + + от

...
Добрият шофьор (The Good Driver) + + + + от
Коментари Харесай

Кино | Добрият шофьор на Тонислав Христов

Добрият водач (The Good Driver) + + + + от 5 Режисьор и съсценарист: Тонислав Христов С: Малин Кръстев, Герасим Георгиев, Слава Дойчева, Алма Пьойсти, Иван Франсъзов и други Времетраене: 1 ч. и 37 мин. Още от същото: " Посоки " и " Съдилището " на Командарев.
Христов е одобрен и награждаван документалист. " Пощальонът " (2016, с интернационално заглавие The Good Postman) и " Тайният живот на Вера " (2019) бяха в формалните селекции за международно писмено кино в " Сънданс ". " Добрият водач " е игрално отклонение (spin-off) на " Пощальонът ". Реалните персонажи оттова (Иван Франсъзов, Иван Халачев) и обезлюдяващото се гранично село с трафикантска " врата " са вписани в действието.

Крачката е сполучлива (зад сюжета са също режисьорът Константин Божанов ( " Аве " ) и продуцентът от финландска страна Каарле Ахо), Христов влиза на игралния терен с целия добър багаж на документалист. Историческият образец е Едуард Захариев, в чиито филми артисти и натуршчици са неразличими в драмата.

Тук тя е самостоятелна - на положителния човек в обезчовечаваща среда. Иван от граничното село е стигнал до водач на такси в нощната помийна яма на Слънчев бряг. Лицето на Малин Кръстев е статуя на чистата горест (оператор Орлин Руевски). Има жизнен събрат (Герасим Георгиев), охранител в дискотека. И единствен непосредствен - бореща се с живота сервитьорка (Слава Дойчева) с дребен наследник.
Реклама
Избягал е от минал грях от имигрантството си във Финландия, оставил е там брачна половинка (Алма Пьойсти от " Туве " ) и пораснал наследник. Събира пари, с цел да се сдобри с предишното. Пътят до тях минава през закононарушение. Притчата за Добрия самарянин е обърната, моралният закон на добрина и съчувствие у Иван е под инспекция. Заложено е и едно другарство.

Тонислав Христов споделя живота посредством формите на самия живот. Без аранжировка и изкуствена драматизация. Художественото е в изяществото на наблюдението. Окото на камерата е емпатия в деяние. Сюжетът можеше да е и престъпна мелодрама, финалът да е със силова жанрова развръзка. Но Христов избира прозаичната истина на живота и печели.


Свързани публикации Кино | " Убийците на цветната луна " на Мартин Скорсезе 24 октомври 2023, 06:30 " Фотографиска " откри клон в Берлин 19 октомври 2023, 09:38
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР