Добрият сън е много важен за здравето. Това е безспорно,

...
Добрият сън е много важен за здравето. Това е безспорно,
Коментари Харесай

Да преборим проблемите със съня

Добрият сън е доста значим за здравето. Това е несъмнено, само че не всеки е късметлия и може да се похвали със здрав сън. Проблемите със съня най-често се дължат на група от фактори, като най-често са душевен и физически проблеми, както и чисто поведенчески - късно лягане, гледане на телевизия, тежка физическа интензивност късно вечер.

За да можете да се възползвате от оздравителните свойства на съня, би трябвало просто да спазвате няколко избрани правила.

Установете си режим на съня. Научете се да ставате и лягате постоянно едновременно на денонощието. Спете, колкото ви е належащо, с цел да се чувствате бодри при ставане.

В никакъв случай не пренасяйте работата си в леглото. Ако започнете да работите в спалнята, качеството на съня сигурно ще пострада и няма да усетите по какъв начин стартирате да си лягате по-късно и да сте още по-изморени отпреди. Нека спалнята бъде място единствено за сън и удоволствия. Така мозъкът ви ще се пренастрои и щом си легнете ще успявате да заспите доста по-бързо.

Не се опитвайте да си отспите през почивните дни. Трябва да ставате както през работните дни – по този начин няма да нарушавате режима си на сън, а и по-дългия сън повлиява неприятно върху качеството на идващия го нощен сън. Ако не сте се наспали, по-добре дремнете малко следобяд.

Превърнете спалнята или леглото си в място за релаксация. Отстранете нежеланите шумове и светлина, подберете си комфортен матрак и възглавници. Сменяйте постоянно спалните си чаршафи и пликове и постоянно проветрявайте преди сън.

 Пълноценен сън

Добрият сън изисква хладна и добре затъмнена стая. Ако в стаята е прекомерно топло или прекомерно студено, шансът да се събудим през нощта е доста по-голям, в сравнение с в случай че температурата е естествена.

Не си лягайте на гладен корем, само че никога и преяли преди сън. Добре е да се завърши с вечерята към два часа, преди да си легнете. Ако въпреки всичко чувствате стомаха си празен, изпийте чаша билков чай или топло мляко. Това работи отпускащо и ще усъвършенства съня.

Избягвайте да вечеряте с пикантна, мазна или сладка храна, а също и питиета с кофеин. Ако ви се желае нещо сладичко за десерт, хапнете малко, само че никога шоколад – той работи тонизиращо на организма.

Физическите извършения работят удобно на съня, само че не трябва да са директно преди лягане, а най-малко два часа преди този момент. В противоположен случай активизиралото се тяло мъчно ще се успокои и няма да ви е елементарно да заспите.

Изучете и си изберете подобаваща за вас техника за релаксация: надълбоко поемане и издишване, визуализация, ароматерапия с лавандулово масло или иланг-иланг. Йогата и медитацията са извънредно потребни при проблеми със съня. Бъдете поредни и ще видите по какъв начин последователно заспиването е по-лесно, а сънят е по-пълноценен.

Ако не можете да заспите или се събуждате посреднощ, не се въртете на вятъра в леглото. По-добре станете и свършете някаква работа в другата стая или в кухнята. Можете да почетете или да подредите някой пъзел. Щом почувствате, че ви се приспива, се върнете в леглото. Избягвайте да четете по-сложна литература, която може да ви заинтригува и разсъни в допълнение.

 Преодоляване на проблемите със съня

Не се тормозете авансово, че няма да можете да заспите. Това единствено ще способства за още по-проблемно заспиване. В случай, че не можете независимо да се преборите с проблемите си при заспиване, потърсете мнението на експерт.

В актуалното всекидневие доста хора си лягат с телефон или таблет, с цел да се разсейват и приспят. Това е груба неточност, защото синята светлина от устройствата възбужда нервната система и способства за утежняването на съня. Ако въпреки всичко не можете без телефона, най-малко намалете яркостта на екрана му.

Понякога неприятното качество на съня се дължи на неловко легло или възглавница. Ако спазвате всички рекомендации за добър сън и въпреки всичко не спите както би трябвало, проверете дали матракът е задоволително комфортен, по какъв начин е височината на възглавницата и дали не е прекомерно твърда.

При проблеми със съня е потребен нарасналият банкет на храни, богати на витамин от В групата и на магнезий. Това са бобови култури, зеленолистни зеленчуци, ядки, яйца.

Някои експерти предлагат воденето на бележки или дневник на съня. В него се записва всичко - време на заспиване, на пробуждане, степен на отмалялост, външни дразнители и всевъзможни случки денем, които биха имали някакво отношение към съня. Подобни мемоари са доста скъпи, защото могат да насочат към дейностите, които утежняват качеството на съня. Ако човек реши да посети терапевт, бележките могат да имат доста скъпа диагностична стойност.

Хубаво е да се отдели и време за решение на проблеми денем. Това може да са 15 минути, в които да мислите или записвате всичко, което ви тормози и тормози. Изяснете кое оказва отрицателно въздействие на душeвността ви и се пробвайте последователно да решите компликациите. Така мозъкът ви ще се успокои и ще може да се отдаде на пълноценна нощна отмора.

Може да помогне и психотерапевт. Но при всички случаи не посягайте първо към приспивателното. Опитайте първо с по-безобидните профилактични средства.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР