Има много различни видове медитация – от духовни практики до

...
Има много различни видове медитация – от духовни практики до
Коментари Харесай

Иша Крия - какво е и как се практикува

Има доста разнообразни типове медитация – от духовни практики до основани на придвижване сесии. Медитацията на Иша Крия е тип ръководена, основана на мантра медитация, която може да помогне за възстановяване на вашето психологично здраве и благоденствие единствено за 12 минути дневно.

Какво съставлява медитацията Иша Крия

Иша Крия е тип ръководена медитация, основана от йога специалиста и създател на Фондация Иша Садгуру. Според Садгуру тази медитация може да помогне за възстановяване на умствената изясненост, фокуса, стабилността, мира и благополучието.

По време на сесия на Иша Крия главният ви фокус се измества към дишането и мислите ви. Като по-кратък вид медитация всяка сесия лишава единствено към 12–15 минути, което я прави превъзходен вид за хора, които занапред стартират своята медитативна процедура.

Доказани изгоди от медитацията Иша Крия

 Иша Крия на Садгуру Снимка: wallpapers.com

Въпреки че проучванията за изгодите от Иша Крия са лимитирани, няколко по-малки изследвания демонстрират, че тя може да помогне за възстановяване на цялостното въодушевление и признаците на избрани психологични положения.

В едно изследване от 2019 година откривателите изследват въздействието на една сесия на Иша Крия върху напрежението и настроението в дребна група анестезиолози, медицински сестри и хирурзи. Резултатите от изследването демонстрират, че еднократна 15-минутна сесия на Иша Крия е в положение доста да понижи разстройствата в настроението като напрежение, яд, меланхолия и други.

Друго изследване от 2022 година изследва резултатите от 6-седмична онлайн процедура на медитация Иша Крия върху признаците на меланхолия и тревога.

Според резултатите от изследването участниците са усетили понижаване на депресията и тревогата единствено за 2 седмици ежедневна медитативна процедура. Участниците, които траяли ежедневната си процедура след първичния 2-седмичен интервал, траяли да виждат тези преимущества през 6-седмичната стратегия.

Как да изпълнявате медитация Иша Крия

Една сесия по медитация на Иша Крия лишава единствено 12 минути. Ето по какъв начин да извършите тази ръководена медитация:

- Подготовка: Намерете комфортно място за сядане, като може да седнете с кръстосани крайници върху възглавница, постеля или стол. Изправете гръбнака си, затворете очи, повдигнете лицето си леко нагоре и поставете ръцете си на бедрата с длани нагоре;

- Етап 1: През идващите 7 минути вдишвайте и издишвайте постепенно и надълбоко. Докато вдишвате постепенно, въображаемо си повтаряйте: „ Аз не съм тялото “. Докато издишвате постепенно, въображаемо си повтаряйте: „ Аз даже не съм мозъкът “;

- Етап 2: След като са минали 7 минути, издишайте дълго, като казвате „ ааааа “ — направете това общо седем пъти;

- Етап 3: През идващите 5 минути седнете в тишина със затворени очи, лице леко обърнато нагоре, с лек фокус върху дребното пространство сред веждите.

Сесиите по медитация на Иша Крия се управляват, тъй че инструкторът ще ви помогне да преминете през всеки стадий, като ревизира с вас неща като вашата поза, дишане и време.

Може ли Иша Крия да излекува безпокойствие

 Иша Крия Снимка: xresch/pixabay.com

Ако имате обезпокоително разстройство, може да проучвате опциите за лекуване, които да ви оказват помощ да управлявате по-добре положението си. Изследванията демонстрират, че медитацията, дружно с други съзнателни действия, може да помогне за възстановяване на психологичните положения като тревога и меланхолия.

Опасна ли е Иша Крия

Практиките като медитация нормално се смятат за безвредни и имат доста малко опасности, когато се правят вярно. Иша Крия не изисква характерни и комплицирани пози и е подобаваща за начинаещи, тъй че е изцяло безвредна.

Колко дни би трябвало да вършиме Иша Крия медитация

Въпреки че няма съответно предписание за това какъв брой постоянно би трябвало да вършиме медитация, в случай че сте нов в практиката, положително предписание е да започнете с малко и да продължите напред. Така че това може да вършиме една сесия Иша Крия два пъти седмично, до момента в който не го превърнете в табиет.

С течение на времето, в случай че откриете, че Иша Крия е потребна за психологичното ви здраве, можете да се стремите да я включите в ежедневния си график. Според Садгуру можете даже да вършиме Иша Крия до 5 пъти дневно, стига да чакате най-малко 4 часа сред всяка сесия.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР