Добрият човек вижда добри знаци.“Индийска мъдрост Май – месецът, който ни

...
Добрият човек вижда добри знаци.“Индийска мъдрост
Май – месецът, който ни
Коментари Харесай

10 книги с незабравима пъстрота на сюжети, жанрове и автори

„ Добрият човек вижда положителни знаци. “
Индийска мъдрост

Май – месецът, който ни кара най-вече да се усмихваме. Месец на фантазии, проекти и доста слънчево въодушевление. Миришещ на пролет, с прясно окосена трева и мирис на цветя. С въздух, предразполагащ мечтания. Без обещания за нищо, само че запаметяващ се. Изненадващ и водещ към по-добро.

Именно в месеца на буквите и пъстротата на абитуриентския възторг, най-хубавият подарък си остава книгата – като спомен от едно другарство, другарство, роднинско празненство или просто мечтание, копнежи и търсене на смисъл…

Да, с книга през май, четейки, сантиментално се влюбваме и отваряме сърцата си. Избираме следващата дестинация за лятна отмора и завършения. Мечтаем за житейските си промени и разцвет. Наслаждаваме се даже на дъжда. Защото след майския дъжд всичко е свежо и блестящо от слънчевите лъчи, мирише на чисто и таи вяра за сбъднатост измежду домашния уют и празничността или пикниците в природата.


Наслаждавайте се на книгите и не спирайте да търсите красивото с вяра за благополучие! Пролетта дава всичко, за което мечтаем! А ето и настоящите майски оферти на издателство „ Колибри “, провокирали безмерен интерес в търсене на самите нас…

1. “Безсмъртната гибел “
Лиу Цъсин

Многократно удостояваният с влиятелни награди китайски фантазьор Лиу Цъсин е създател на известната към този момент и в България трилогия „ Земното минало “. В третия том, „ Безсмъртната гибел “, той доразгръща лъкатушната история на човечеството след експлоадирането на строителната рецесия.

Във все по-сложното съревнование на политики и технологии ориста на земната цивилизация още веднъж попада в непредвидени ръце – този път в центъра на събитията е Чън Син, специалистка по галактически мотори и непоправима идеалистка, чиито решения дефинират триумфите и паденията на човечеството в продължение на стотици, милиони години. 

Със своя инженерен метод към литературата Лиу Цъсин предлага безапелационно страховита визия за бъдещето, основана на някои от най-интересните астрофизични хипотези на нашето хилядолетие и подплатена с нова порция грандиозни и злокобни хрумвания за вселенското и човешкото положение.

Криза след рецесия и прелом след прелом, всяка сцена в романа повдига въпроса: какво е най-лошото, което може да се случи, и кои са цивилизационните полезности, нужни на човечеството, с цел да оцелее в тъмната гора на Вселената?

2. „ Каталог на книгите корабокрушенци “
Едуард Уилсън-Лий

Животът на Фернандо Колумб, противозаконния наследник на откривателя на Америка, е изпълнен с завършения и превратности. Той следва татко си Христофор в последното му корабоплаване до Новия свят и се бори да отбрани името му, когато изпада в недружелюбност. Но Фернандо мечтае да го задмине в друга област – да събере книги за най-голямата съвременна библиотека в света, в която да може да се намерят „ всички книги, издадени на всички езици и отговарящи на всички потребности на хората “. Той с всички сили предизвиква преводите на книгите и превръщането им в материална полезност.

Пред нас е невероятният роман за визионера, прозрял невероятните вероятности, разкрили пред света след Гутенберг и разпространяването на книгата в актуалния ѝ тип. Първият съвременен библиофил и библиоман е видял неподозираните благоприятни условия на новия метод за предаване на познанията, който ще промени радикално метода на мислене и живота на хората.

Така Фернандо Колумб, въпреки и несправедливо останал в сянката на татко си, е разкрил нова епоха в историята на информацията, сравнима с софтуерната гражданска война от края на ХХ – началото на XXI век. А неговата „ Библиотека Коломбина “, учредена в Севиля през 1539 година, и до през днешния ден съхранява над 3000 тома.

Великолепна книга… същинска тръпка на съвсем всяка страница “ –   The New York Times Book Review

3. „ Дървесна история “
Ричард Пауърс

Пилот от американските военновъздушни сили във Виетнам е прострелян в небето и се избавя, като се приземява в бананово дърво. Един художник наследява фотографски портрети, правени в продължение на 100 години, на все един и същи анатемосан кестен.

Колежанка, любителка на радостния живот, получава токов удар в края на осемдесетте, умира и се връща към живот с помощта на същества от въздух и светлина. Учен с проблеми със слуха и говора открива, че дърветата поддържат връзка между тях. Тези герои и петима други непознати се срещат в последна и жестока борба, с цел да спасят няколкото акра девствена гора, останали на американския континент.

Ричард Пауърс обгръща тематика, необятна като Вселената: природата и връзките ни с нея. Съдбите на основните герои се преплитат към първата и последна мистерия в света: общуването сред дърветата. В центъра на тази еко-фантастика със симфонични измерения е историята на една секвоя, застрашена от заличаване.

Ричард Пауърс изследва екологичната драма и бавното ни удавяне в киберсвета и ни припомня, че без природата нашата просвета не съществува, тя е тази, която защищава душите ни от съсипия.


4. „ Клеопатра: Царицата, която провокира Рим и покори вечността “
Алберто Анджела

 10-те най-търсени заглавия през месеца на книгата

Преди повече от 2000 години, в сурови времена на мъжко владичество, една млада жена съумява да се наложи като фактор на античната геополитическа сцена. Коя е Клеопатра и по какъв начин го реализира?

Египетската кралица, покорила двама от най-славните мъже на своята ера, надалеч не се вмества в опростителския образец на красива и пагубна прелъстителка.

С гения си на общественик и пълководец, с дързостта и решимостта си, със своята просвета и осведоменост и с тайните си оръжия на неустоимо омайна жена тя съумява да изведе страната си от изтощителните вътрешни битки към агресия и подем.

В един повратен миг от древността фигурата на Клеопатра, съизмерима с тази на Елизабет І в Англия, се трансформира в „ катализатор ” на историята и оказва извънредно въздействие на събитията, предопределили бъдещето на западния свят и даже нашия живот през днешния ден.

5. „ Първо лице само число “
Харуки Мураками

 10-те най-търсени заглавия през месеца на книгата

В новия си алманах с разкази „ Първо лице само число “ героят на Мураками, човек на междинна възраст, се връща към своите юношески увлечения, прекарвания и мемоари. От страниците звучи музика – джаз, класика, поп – и отмерва ритъма на сюрреалистичните срещи и диалози сред хора, животни и мислени същества, разтварят се неподозирани гънки на времето и пространството, грозното става красиво, а зад красивото се таи непредвидена грозотия, съзнанието провокира и уголемява рамките на забележимия свят. Спомени, мемоари, а като че ли тъкмо това, което се изплъзва от загатна, ни преследва най-дълго…

Стегнатата, остроумна и магична прозаичност на осемте описа е по едно и също време философска и загадъчна, трогателна и занимателна, с звук на интимно самопризнание, съвсем мемоарна – непроменяемо поднесена от първо лице – и приключва с типичния за Мураками непредвиден поврат. 

Някои писатели подвигат огледало пред света, а други – като Харуки Мураками – употребяват огледалото като портал към света, който се крие откъм гърба.
Уолстрийт Джърнъл 

Мураками е на първо място удивително наличен повествовател. Книгите му са интимна покана към читателя да се наслаждения на неговото постоянно непредсказуемо, само че доста безапелационно въображение…
Тери Хонг, Крисчън Сайънс Монитор

Този занимателен алманах с разкази е самобитен скъсен курс за всеки, който желае да се допре до неповторимия жанр и въображение на Мураками, до неговата пристрастеност към музиката и бейзбола и до неговата носталгия по младостта…
Пъблишърс Уийкли

6. „ Любовта за напреднали “
Светлозар Желев

В тези две неделими елементи се съдържат гледните точки върху вселените на любовта на близо 90 модерни български създатели.

„ В последна сметка тя, любовта, е движещата мощ на човечеството през всички тези години. Любовта може да бъде религиозна, любовта може да бъде чиста и непорочна, любовта може да бъде плътска, любовта може да бъде разкъсваща, може да бъде даряваща, може да бъде разбираща и споделяна, може да бъде несподелена, мъчителна, тежка, разтърсваща, скрита, може да бъде всякаква.

Любовта може да бъде и към муза, любовта може да бъде във всяко едно от нещата, които ни заобикалят. То може да ни даде всички тези прелестни заряди, химически реакции, всички тези експлоадирания вътре, по невронната ни система, която ни кара да усещаме любовта.

Поети и писатели са употребявали доста метафори, с цел да я опишат. От пеперудите в корема до интонации от гръм. И всички тези пояснения, метафори, избрания, опити тя да бъде обяснена и преразказана с думи не са били изцяло обемащи я.

Любовта постоянно е освен това. Любовта постоянно се изплъзва, с цел да бъде обяснена, да бъде изказана, да бъде разголена и разбрана от всеки. Любовта е неразбирана, неразбрана и доста постоянно неразбираща. Любовта е нещото, което търсим, с цел да запълним вътрешните си рани, разломи или просто неналичия.

Любовта ни кара да се усмихваме, кара ни да страдаме, любовта в никакъв случай не ни е задоволителна, любовта в никакъв случай не може да бъде обяснена. Няма нищо по-силно от това да се оставим на любовта, да оставим да ни превземе, да ни извърши, да ни накара да се слеем с всемира, който пък от своя страна е съсредоточен в един човек, в едно нещо, в едно създание, което обичаме. “

7. „ Качестволандия “
Марк-Уве Клинг

 10 книги, с които да се насладим на пролетта

Добре пристигнали в Качестволандия – страната на суперкачеството и суперлативите!

Всичко в Качестволандия наподобява като от далечното бъдеще, само че в действителност това е нашето най-близко „ на следващия ден “. Тук цялостната организация на живота е ориентирана към оптималното му усъвършенстване: работата, свободното време, взаимоотношенията се управляват от безпогрешни логаритми.

Компютрите вземат решение какво да купуваме, кого да обичаме, за кого да гласуваме. Така човечеството ще бъде защитено от непоправими неточности! Но за какво у Петер Безработния от ден на ден се усилва възприятието, че нещо въпреки всичко не е наред? Ако системата е по този начин съвършена, както я показват, за какво има дронове, страдащи от боязън от хвърчене, и сексроботи, които се борят с ерекционни разстройства? Защо машините от ден на ден замязват на индивиди, а хората – на машини? Накъде се е запътил нашият цифров свят?

Приятно пътешестване в бъдещето с „ Качестволандия “ – поразително визионерска, плашеща, само че занимателна дистопична ирония в традицията на Кърт Вонегът, Дъглас Адамс и Джордж Оруел.


8. „ Кинцуги. Изкуството на устойчивостта “
Селин Сантини

 10-те най-търсени заглавия през месеца на книгата

Кинцуги е японско изкуство за коригиране на счупени предмети посредством наблягане на пукнатините, върху които се нанася тънък пласт злато. Изкуството на устойчивостта е умеенето да лекуваме нанесените на душата ни рани, без да прикриваме белезите, да се вглеждаме в себе си, без да се боим от несъвършенствата си.

И двете изискват доста внимание, самообладание и концентриране. Ден след ден, седмица след седмица предметът и душата биват почиствани, превързвани, обгрижвани и лекувани, до момента в който не засияят и не стартират да излъчват светлина.

Обогатена с притчи, препоръки и извършения, с образци и обстоятелства от биографията на авторката, даже с плейлиста в духа на кинцуги, книгата наблюдава процеса на прочувственото и психическото излекуване и посредством метафората на японското изкуство превежда читателя през всички стадии на една оздравителна терапия.

Преведена е на 10 езика, а Селин Сантини е удостоена с Наградата на професионалната резистентност, Наградата на журито на  Рестарт , литературната премия на фондацията  Манпауър , Златната премия на  Наутилус Бук , и е финалистка в 2 категории на премията на  Индипендант Аудиобук  в Съединени американски щати.

9. „ Когато родителите се разделят “
Франсоаз Долто

Франсоаз Долто (1908-1988) е една от най-големите фигури на френската и на международната психоаналитична просвета.

Последователка на Фройд, съратничка и другарка на Жак Лакан, една от основателките на Парижката психоаналитична школа, Долто постоянно е поставяла в центъра на своите ползи и на клиничната си работа детето и неговите проблеми, неговото развиване, неговото бъдеще.

В диалозите си със обществената асистентка Инес Анжелино, събрани в книгата „ Когато родителите се разделят “, тя подлага на изчерпателен разбор компликациите, изживявани от децата на разведени родители, и опциите за по-безболезненото им превъзмогване.

Тази книга не е есе по психоанализа и не съдържа описания на клинични случаи, само че всичко, споделено от мен, е учредено на клиничния ми опит. Това е по-скоро книга на гражданка, психоаналитичка по специалност, която се интересува от несъзнаваните премеждия на децата, премеждия, които постоянно се дължат на неизреченото или на лъжата, изречена „ за тяхно положително “.
Франсоаз Долто

10. „ Берта Исла “
Хавиер Мариас

В този разказ Хавиер Мариас сервира същинска дисекция на шпионажа – наранени са всички негови аспекти: от вербуването на сътрудника с потребление на подло изнудване, през секретната му активност, та до изоставянето му, когато към този момент е непотребен на тайните служби.

Чрез страшната история на английския сътрудник Том Невинсън – по рождение по едно и също време испанец и англичанин – създателят демитологизира цялата общоприета романтика, с която литературата и киното са обвили шпионажа, показвайки единствено едната му страна.

Без да икономисва неприятни детайлности, Хавиер Мариас по несравним метод разказва нещастието, неизбежно сполетяваща внедрените сътрудници – неуспеха на техните бракове, психологическия срив, отчуждението на личността.

Паралелният роман за Том и брачната половинка му Берта разкрива нежеланата орис на дамите, свързали живота си с такива мъже – те са наказани да живеят в непрекъснат боязън и неопределеност, без да имат правото да задават въпроси.

Издателство „ Колибри “ прибавя още едно предложение за дребни и огромни, с цел да ги зарадва за едно завладяващо странствуване с книгата – мечтание с илюстрациите на Марко Сома в

„ Божествена комедия. Първи стъпки в тъмната гора “
Даниеле Аристарко

 10 книги, които могат да осъществен

Възхитителна книга, в която красивите илюстрации на Марко Сома допълват вълнуващия и откровен текст на Даниеле Аристарко.

Този нов взор към „ Божествена комедия ” ще провокира любознанието и въображението и на дребните, и на огромните читатели.

Сега децата и родителите им могат да създадат дружно първата стъпка в едно пътешестване, почнало преди седемстотин години. Книга, която прекосява тъмната гора, без да стопира да възпява живота.

Всеки ден може да бъде прелестен с книга в ръка, по-доброто следва с заричане за благополучие с майските ни оферти!

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР