Добрич. Пакет от четири туристически маршрута представя подводното културно наследство

...
Добрич. Пакет от четири туристически маршрута представя подводното културно наследство
Коментари Харесай

Пакет от четири туристически маршрута представя подводното културно наследство в западната част на Черноморския басейн

Добрич. Пакет от четири туристически маршрута показва подводното културно завещание в западната част на Черноморския басейн, съобщи кореспондентът на Радио „ Фокус ” – Варна . Подводните културни туристически направления обгръщат румънското и българското крайбрежие и са създадени от трансграничен екип. Доц. доктор Преслав Пеев от Института по океанология към Българска академия на науките показа в Добрич акценти от тези направления в границите на конгрес за поощряване на туризъм на прекарванията. По думите му този тип туризъм допуска избран сегмент от туристи, които обитават за по-дълго време в района, тъй като при положение, че те не имат дееспособност за гмуркане, се постанова да бъдат отделени дни от престоя им за образование.

Предложенията за морски прекарвания включват маршрут на потъналите кораби и на изкуствените рифове, маршрут на подводното естествено завещание и маршрут на подводните, изложени в музеите артефакти. Различните направления оферират опция за авантюристичен туризъм, обвързван с опознаване на културното и естествено завещание на района посредством прекарване. Например във втория маршрут - на старите търговски пътища, са включени обекти, които се намират на брега или под вода. Маршрутите са транснационални, тъй като историческото развиване на района до края на 19 век демонстрира, че Западният бряг е бил единна територия, по тази причина има обекти както в Румъния, по този начин и в България. Включени са антични пристанища от румънска страна - Томис и Калатис (днешните Констанца и Мангалия), а от българска страна - залива на Каварна (елинистичната колония Бизоне), Балчик (Дионисополис), Варна (Одесос), нос Свети Атанас, Несебър (Месамбрия) и Созопол (Аполония). Подборът на обособените обекти е съгласуван с два критерия - досегаемост и атрактивност. Гмуркането в черноморските води ще срещне приключенците с извънредно забавни морски растения, с емблематичното за нашето море морско конче, което е изключително привлекателно в размножителния интервал, преплитайки опашка със своя сътрудник, забавни геоложки формирания, каменна гора отпреди 5 млн. години. Един от забележителните естествени явления е подводна пещера край шабленското село Тюленово в област Добрич. Достъпът до нея става само под вода, а легендите описват, че това в предишното е било местообитание на тюлена духовник, който се е срещал тогава.

По думите на доцент Пеев този вид туристически направления се отличават със своята уникалност, едно комбиниране от познавателност с помощта на подводната археология, артефактите на брега и приятност от естествената хубост. Туристическите направления за подводен авантюристичен туризъм съдържат и подробна информация за всички настоящи български и румънски водолазни центрове, които дават съоръжение и спомагат за реализирането на този вид туристически артикули.

Жулиета НИКОЛОВА

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР