Добрич. Над 90 нови цветни издания за деца очакват малките

...
Добрич. Над 90 нови цветни издания за деца очакват малките
Коментари Харесай

Над 90 нови цветни издания за деца очакват малките читатели в Регионална библиотека „Дора Габе“ в Добрич

Добрич. Над 90 нови цветни издания за деца чакат дребните читатели на Добрич в Регионална библиотека „ Дора Габе “, съобщи сътрудник на Радио „ Фокус ” – Варна . Всяка година библиотеката провежда показване на Наградата „ Бисерче вълшебно “ със препоръки към децата - по какъв начин да се записват (индивидуално или колективно), кои са номинираните заглавия в другите категории, с които библиотеката разполага и могат да заемат за четене вкъщи.

Тази година пандемичната конюнктура мъчно би разрешила на екипа на библиотеката да провежда събирания в огромни групи, по тази причина в поредност от видеа се показват на децата наличните издания в библиотечния фонд, които могат да заемат и прочетат. Всички видеа са оповестени на уеб страницата на библиотеката, а по този начин също всеки ден до 8 април ще бъде представяна по една категория за почитателите във " Facebook ".

По традиция преди всяка акция библиотеката закупува допустимо най-вече заглавия, които са номинирани, с цел да имат децата опция да прочетат тези книги, които са привлекли вниманието им и да изразят своето мнение като гласоподават. Предложените книги във видеата са разпределени в четири възрастови категории с художествени книги: Откриватели (5-7 г.); Изследователи (8-10 г.); Мечтатели (11-13 г.);, които могат да намерят в бранш Работа с деца; Майстори (14-16 г.), които могат да заемат в бранш Книгозаемане и една категория за нехудожествени: Нещотърсачи (5-16г.)., книги от която ще намерят и в двете заемни за дома.

Регионална библиотека „ Дора Габе “ за поредна година поддържа и тазгодишната Награда за най-хубава детска книга “Бисерче вълшебно ”, уверена в изгодите от нея при поощряване на четенето и повишение функционалната просветеност на подрастващите. Децата на възраст от 5 до 16 години още веднъж ще могат да отличат своите книжни бисерчета всред 144 художествени и нехудожествени заглавия, номинирани в деветото издание на Национала премия “Бисерче вълшебно ”. Това е първата премия в България, отдадена на актуалните детски книги, отличени посредством гласоподаване на децата. Провежда се годишно от 2013 година до през днешния ден.

Статуетките се връчват в 4 възрастови категории за художествени заглавия и 1 категория за нехудожествени книги. Децата от 5 до 16 година могат да гласоподават онлайн от 11 май до 22 септември 2021 година А малчуганите под 5 години, които имат обичани номинирани заглавия и също желаят да бъдат част от гласуването, могат да го създадат през “Вход за бъдещи читатели с мнение ”.

Жулиета НИКОЛОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР