Добри практики за интеграция на ромите бяха представени на кръгла

...
Добри практики за интеграция на ромите бяха представени на кръгла
Коментари Харесай

Добри практики за интеграция на ромите бяха представени на кръгла маса в Кюстендил

Добри практики за интеграция на ромите бяха показани на кръгла маса в Кюстендил, проведена от сдружението "Ларго " и Българския хелзинкски комитет.

По време на срещата, на която участваха представители на всички районни дирекции с отношение по тематиката, бяха показани позитивни образци за разрешаване на най-често срещаните проблеми на ромите в областите обучение, жилищни условия, опазване на здравето, достъп до претовареност.

"Опитваме се всяка година да прибавяме настояща тематика и през тази година изработването на отчета съответства с вълната от морбили. Оказа се, че в ромския квартал в Кюстендил едвам към 80 % от децата получават цялостния пакет имунизации. Благодарение на този мониторинг успяхме да установим при кой персонален доктор има максимален пропуск с имунизациите, тъй като проучването ни сподели, че родителите на най-малките, които не посещават учебно заведение или детска градина, не ги водят на профилактични прегледи и те изпускат първата имунизация ", сподели социологът Венелин Стойчев пред Българска телеграфна агенция.

През тази година е била проучена и тематиката за недоносените деца, които на национално равнище са към 10 % от всички деца. Нивото им в ромския квартал в Кюстендил е 15 %, показаха взели участие в проучването. Според тях 85 % от затрудненията при недоносени деца са породени от предотвратими затруднения по време на бременност.

"Затова продължаваме да работим за популяризирането на разпоредба 26 на Здравното министерство, за предварителна защита и профилактика ", уточни Стойчев.

Според Мария Методиева от Тръста за обществена опция, които от пет години работят с Община Кюстендил за възстановяване на изискванията в ромския квартал, към момента към 40 % от жителите на квартала нямат достъп до водоснабдяване и употребяват улични чешми, което води до други проблеми. Такъв е и процентът на достъп на жителите на квартала до електричество.

"Тръстът е финансирал изработването на Подробен устройствен план на 280 декаровия квартал, дружно с специалисти от Община Кюстендил. Той към този момент е признат от Общински съвет и в този момент стартира приложението му. Това е главната стъпка за възстановяване на битовите условия там ", сподели Методиева.

Тя уточни, че сега се работи за идентифициране на благоприятни условия за създаване на инфраструктура.

"Разчитаме и на помощ от страната и отрасловите министерства, а първото, което се стремим е да осигурим, е достъп до обществени услуги, водоснабдяване и канализация ".

По време на кръглата маса маса бяха показани и други практики в областта на интеграцията на ромите посредством обезпечаване на опция за самонаемане и насърчаване на дребен фамилен бизнес, както и обезпечаване на безвъзмездни юридически съвещания.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР