Добре приготвеното, вкусно агнешко месо е нещо божествено. То има

...
Добре приготвеното, вкусно агнешко месо е нещо божествено. То има
Коментари Харесай

Тайните на вкусното агнешко

Добре приготвеното, вкусно агнешко месо е нещо божествено. То има сложен, характерен и гальовен усет.

Когато става въпрос за агнешко месо в кулинарен аспект, може да се избира сред малко агне, на възраст до 6 месеца, с по-крехко месо и огромно агне, на възраст до 12 месеца.

Агнешкото месо е извънредно особено и се отличава от останалите меса по своите присъщи цвят, мирис и усет. Когато купувате месото, би трябвало да имате в поради някои фактори.

Сурово, то не би трябвало да плува в лой, а самите мазнини би трябвало да са бели на цвят. Цвета му би трябвало да е розов до светлочервено, а костите – червеникави. Ако тези характерности не са спазени, то и най-хубавата обработка и подготвяне няма да мат резултат.

 Агнешки джолан

Ястия с агнешко месо у нас са предписания с традиция. Най-често срещаните предписания са за печено агне с плънка, агнешки шишове на скара, агнешки котлети и пълнена плешка. Също по този начин някои залагат на агнешко чеверме или на приготвянето на месото в гювеч.

От дреболиите пък става агнешка дроб сърма или ароматна дроб супа. Супа с агнешко може да се подготви и като се употребява за съществена съставна част джолан или главичка.

Агнешкото месо се съчетава чудесно с всевъзможни зелени зеленчуци, най-много с лапад, спанак, коприва, зелен лук, бакла, гъби, картофи, булгур, а най-често го оферират с ориз.

Що се отнася до подправките, агнешкото не се нуждае от огромни количества, защото има мощен мирис. Все отново, подобаващи са пресният чесън, розмаринът, джодженът, магданозът и мащерката.

 Готвене на Агнешко

Когато приготвяте агнешко, би трябвало да знаете няколко тънкости. На първо място е ароматът. Много хора не харесват мощния мирис на агнешкото. За да се отстрани, месото се оставя за няколко часа в марината от зехтин, лимонен сок и подправки.

За да стане нежно месото пък, преди ястието да се постави да се пече, месото би трябвало да е със стайна температура. Освен това агнешкото се посолява директно преди термичната му обработка. Ако се посоли по-рано, месото може да стане изсъхнало.

По-тлъстите елементи на агнешкото, като врат и ребърца, изискват повече време и по-ниска температура. По-крехките меса пък се нуждаят от умерена температура, с цел да не се свият и с цел да не станат сухи.

В хладилника суровото месо се съхранява не повече от два-три дни, покрито с фолио. Замразеното месо пък би трябвало напълно да се размрази преди готвене.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР