Добра новина от Италия: движението Пет звезди и Демократическата партия

...
Добра новина от Италия: движението Пет звезди и Демократическата партия
Коментари Харесай

Салвини е аут, но може да се върне

Добра вест от Италия: придвижването " Пет звезди " и Демократическата партия се схванаха за нова ръководеща коалиция - без дясната " Лига ". Има и една неприятна новина: Матео Салвини е навън, само че единствено краткотрайно, отбелязва Дойче веле.

Първо положителната вест от Рим: държавната рецесия, която италианските медии нарекоха " най-безумната за всички времена ", е към края си. Демократическата партия и популисткото придвижване " Пет звезди " се схванаха за взаимно ръководство, с цел да предотвратят заплахата от нови избори и съвсем сигурната победа на крайнодесния популист Матео Салвини. Провалът на досегашната популистка коалиция в Италия е доказателство за това, че политическите съюзи, които се крепят само на кухи лозунги и неуместни обещания, просто не могат да ръководят трайно. Това е тежък удар за популисткото течение в Европа. В Австрия дясното държавно управление катастрофира точно поради неотстъпчивостта на популистите. В Гърция лявопопулистка партия се задържа четири години на власт, само че пък това лято загуби изборите. В Унгария и Полша обаче десните популисти към момента са на власт.

Салвини към момента не е надвит

В Италия популисткото придвижване " Пет звезди ", което излезе на сцената като " антисистемна партия ", след по-малко от година и половина във властта съумя да се трансформира в част от истаблишмънта. Коалицията със социалдемократите изпраща " Пет звезди " в действителността на парламентарната народна власт. Лидерът на популисткото придвижване Луиджи ди Майо не влиза в тази коалиция от разбиране, а тъй като се пробва да избави личната си кожа и да обезпечи оцеляването на неговата безредна тайфа. Според правилника на неговата партия, при нови избори Ди Майо няма да има право да се кандидатира за мандат. А изследванията демонстрират, че при възможен избор " Пет звезди " ще се срине до третото място. В момента партията е с най-вече депутати в Народното събрание. Във властовия покер и пазарлъците за постове Луиджи ди Майо не се разграничава кой знае какъв брой от останалите партийни водачи в Италия. Ще бъде забавно да разберем дали партийната база на " Пет звезди " ще предприеме тази смяна - да отдалечи придвижването от позициите на популизма. Впрочем, контрактуваната нова коалиция има да преодолява още едно затруднение - онлайн-гласуването на " Пет звезди " през идващите няколко дни.

И в този момент да преминем към неприятната вест от Рим: Матео Салвини, спечелил утвърждението на множеството италиански гласоподаватели с твърдия си курс против бежанците и откровените си дяснопопулистки апели, може и краткотрайно да е навън, само че той надалеч не е надвит. Да, крайнодесният " капитано " искаше нови избори, а една нова лява коалиция въобще не влизаше в сметките му. Но пък в този момент множеството политически наблюдаващи са на мнение, че този насилствен съюз от " Пет звезди " и социалдемократите, които апропо също са изпокарани между тях, няма да издържи дълго - може би половин или най-вече една година. След това новите избори ще бъдат неизбежни. Дотогава Салвини може да употребява времето за това, което умее да прави най-добре: да води предизборна акция. В допитванията той продължава да води пред всички останали.

Малко повече Европа?

Сега Европа може да си отдъхне за малко: с новото държавно управление евентуално ще бъде допустимо да се договаря за една по-разумна финансова политика. А Европейски Съюз може да се опита да убеди новия вътрешен министър да отвори италианските пристанища за спасяваните по море мигранти, както и да завоюва Рим за механизма за систематизиране на бежанците в страните от Общността. Със Салвини подобен диалог не беше вероятен. Той използваше раздухваната " рецесия с мигрантите " за предизборни цели, с цел да се показа като мощен водач. Новата ръководеща коалиция в Рим очевидно ще бъде малко по-проевропейски насочена. Макар че безпартийният министър председател Джузепе Конти, който наподобява ще резервира поста си, не е измежду изключително положителните другари на Европейски Съюз. Но пък през втория му управнически мандат това може и да се промени. /DW.com
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР