„Добър ден, казвам се Мехмет” - лошо начало на разговор

...
„Добър ден, казвам се Мехмет” - лошо начало на разговор
Коментари Харесай

Когато Мехмет си търси жилище

„ Добър ден, споделям се Мехмет” - неприятно начало на диалог с немски хазяин. Така най-малко излиза от следствие, съгласно което хората с турски и арабски имена срещат съществени компликации при търсенето на жилище в Германия, написа в свои материал Deutsche Welle.

Акташ С. е млад мъж от турски генезис. Говори немски по-добре от майка си и по тази причина преди време взема решение да ѝ помогне при търсенето на жилище. Но защото получава единствено отводи, от един миг нататък стартира да се показва с немско име. И ето, че незабавно го канят на оглед.

"В началото не осъзнаваш същинската причина. Или по-точно - не искаш да я осъзнаеш. След това се вбесяваш и разбираш, че би трябвало да предприемаш нещо, с цел да се постави завършек на това безсрамие ", споделя Акташ.

"Широко публикуван проблем "

Младият мъж търси съвет в една антидискриминационна организация - и дружно с майка си завежда дело. "Дискриминацията при отдаването на жилища чартърен е необятно публикуван проблем. Много хора са натрупали горчив опит в това отношение ", свидетелства Бирте Вайс от хамбургската антидискриминационна организация "Амира ".

Но какви са същинските мащаби на този тип дискриминация? Журналисти от Баварското радио и от списание "Шпигел " организираха следствие: в границите на няколко седмици те аплайват с съвсем идентични документи, само че под разнообразни имена за общо 20 000 жилища чартърен в 10 огромни немски града. Получават 8 000 отговора. С еднопосочен резултат.

"Установихме, че на първо място хората с арабски и с турски имена са мощно дискриминирани. От решаващо значение за нас беше дали лицата с тези имена ще бъдат поканени на оглед. В една четвърт от случаите хората с такива имена бяха просто подминавани, до момента в който фиктивните им немски съперници бяха поканени ", споделя Роланд Шьофел, публицист от Баварското радио.

"Това не ме учудва "

Кристине Людерс, ръководителка на Федералната работа за битка против дискриминирането, не е сюрпризирана. И даже счита, че казусът ще се изостря още повече: "Резултатът от това следствие въобще дори не ме учудва. В нашата работа също получаваме доста запитвания по този въпрос. На фона на притока на толкоз доста бежанци и мигранти жилищното пространство става все по-оскъдно, а това в допълнение изостря битката за жилищна повърхност. В една такава обстановка хората с непознати корени срещат доста по-големи компликации при търсенето на жилище ", споделя Людерс.

"Никой не трябва да бъде ощетяван единствено тъй като е с непознато име ", съобщи немският правосъден министър Хайко Маас в отговор на резултатите от журналистическото следствие. "Това е дискриминация, която е в прорез със законите ", добави министърът.

А майката на Акташ? Делото по нейния случай продължава две години. Накрая дамата печели, а съдът ѝ присъжда 1000 евро обезщетение. Но по този начин и не получава жилище.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР