До ужасяващи разкрития стигна проведеното от немски журналисти разследване за

...
До ужасяващи разкрития стигна проведеното от немски журналисти разследване за
Коментари Харесай

Хиляди източногерманци са жертви на лекарски експерименти

До ужасяващи разкрития стигна извършеното от немски публицисти следствие за противозаконното осъществяване на медицински опити върху нищо неподозиращи пациенти. Според събраните доказателства минимум 50 хиляди поданици на Източна Германия са взели участие без знанието и единодушието си в евентуално рискови медицински опити.

Първите информации за сходни порочни практики се появиха директно след рухването на Берлинската стена в края на 80-те години на предишния век.

 Експерименти с пациенти

Тогава в обединена Германия излязоха откъслечни известия, че голям брой западни фармацевтични колоси са заплащали крупни суми на комунистическото държавно управление на Германска демократична република за осъществяване на клинични опити върху хора.

Доказателствата, събрани в хода на журналистическото следствие, сочат, че най-малко 50 източногермански клиники са провели повече от 600 клинични тествания на пробни медикаменти върху пациенти.

Един от пострадалите е германецът Хуберт Брухмюлер, който споделя спомените си оттогава. Личният доктор на Брухмюлер открива, че страда от сърдечно заболяване и го изпраща в окръжната болница в Лоснау.

 Медицински опити

Медиците там му изясняват, че разполагат с нов медикамент за неговото заболяване и му подават жълти хапчета в кутийка, върху която написа само „ Медикамент за сърце. Пациент № 030. Производител Сандоц “.

„ Може би аз съм последният оживял от клиничните опити, които бяха извършени през 1989 година в клиниката за белодробни болести в Лонсау, - споделя Брухмюлер и продължава - бях изпълнен с вяра. Нямах никакви подозрения. В болничното заведение никой не ми сподели, че става дума за тест. Дори не трябваше да подписвам нищо. “

 Експериментални медикаменти

Разследването на публицистите разкрива, че в нечовечната процедура са взели участие съвсем всички огромни фармацевтични компании, в това число Байер, Шеринг, Сандоц, Хьост и други. Дори и реномираната берлинска клиника „ Шарите “ е провеждала в проучвания, водена от мотото: „ Участваме, откакто пада твърда валута! “.

Журналистите са разкрили, че против приличната сума от 6 млн. немски марки за клинични проучвания лекарите от елитната клиника са се съгласили да дадат пробен препарат на 30 новородени.

Шокиран от разкритията на публицистите немския министър на опазването на здравето Даниел Бар е одобрил желанията на вътрешното министерство да се провиснал средства за федерално следствие.

Целта на следствието ще е да се откри дали и какъв брой лекари от клиниките в Източна Германия са взели участие в порочната процедура и какво влияние са оказали въпросните проби върху здравето на пациентите.

Сдружението на жертвите на режима в Германска демократична република от години упорстват истината за нечовечната процедура да излезе нескрито и западните фармацевтични концерни и източногерманските лечебни заведения да поемат отговорността за осъщественото чудовищно закононарушение.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР