До преди две години хълмът Трапезица във Велико Търново бе

...
До преди две години хълмът Трапезица във Велико Търново бе
Коментари Харесай

Дворецът на Асеневци е бил на хълма Трапезица

До преди две години хълмът Трапезица във Велико Търново бе един от най - малко проучваните. Но след направените в последно време изследвания се откри, че на Трапезица е бил ситуиран дворецът или резиденцията на Асеневци.

Според археолога Константин Тотев големият комплекс сигурно може да бъде наименуван замък на създателите на Второто българско царство - Асен, Петър и Калоян.

Дворецът се намира на самия връх на хълма и от него има добра видимост на прохода под него и на хълма Царевец, ситуиран против него.

Откритата постройка е с размери 33 на 10 метра, като тя е построена от дебели зидове с размери 6 метра. Предварителните изследвания демонстрират, че тя е формирана от три пространства, свързани с коридори.

Около постройката има формен солиден комплекс и военно барикада, с няколко стражеви кули. При разкопките се обрисуваха и стените на огромна черква, която е ситуирана до самия дворцов комплекс.

Според откривателя на Трапезица Константин Тотев, в случай че дворцовият комплекс бъде повдигнат и възобновен в някакъв мащаб, това ще е добре и ще наподобява доста величествено, даже ще засенчи Царевец, само че крие заплаха скалният венец, на който е ситуиран, да не издържи тежестта на градежа.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР