До пълното възстановяване на баланса на газовия пазар, където цените

...
До пълното възстановяване на баланса на газовия пазар, където цените
Коментари Харесай

Очакват тежки години за руския природен газ

До цялостното възобновяване на салдото на газовия пазар, където цените се сринаха съвсем 8 пъти за две години, може да минат няколко години. Това мнение изрази Дмитрий Маринченко, старши шеф на групата Fitch Natural Resources and Commodities Gruop, в границите на уебинара " Нефтената и газовата промишленост в Русия и в света: в режим на оцеляване, представен от economic.bg.

В края на предходната седмица спот цените на газа в най-големия хъб в Европа - TTF в Холандия, паднаха до 27.3 $ за 1000 кубически метра, написа Finanz.ru.

В началото на годината газът се търгуваше към 100 $ на 1000 кубически метра, а през зимата на 2018 година - към 220 $. Въпреки това обаче " Газпром " изцяло спря доставката за два дни по газопровода " Ямал-Европа ", който изпомпва газ към Германия през Полша. Според анализатори това не е политическо стимулирано решение, а опит да се поддържат цените. Това беше пазарно-ориентиран ход от " Газпром " на фона на рекордно ниските цени на газ заради свръх предлагането, съобщи Матеуш Кубиак, газов анализатор в полската консултантска компания Esperis.

Сегашните цени на газа в Европа към този момент са по-ниски от съветските и са нерентабилни за " Газпром ". Нивото на нулевата доходност на съветската компания е на равнище от 100 $ за 1000 кубически метра, съобщи ръководителят на анализаторската компания IAC Alpari Александър Разуваев. " 13 $ са разноските за произвеждане, 14 $ е данъкът за рандеман на потребни изкопаеми, 27 $ е превозът в Русия, а най-малко 20 $ е превозът до целевите пазари в Европа. Общо над 74 $. Плюс това, би трябвало да добавите мито от 30% ", изяснява той.

До началото на отоплителния сезон цените на газа ще стартират да се повишават, само че възобновяване на салдото на пазара ще бъде извънредно постепенно, предвижда анализаторът от Fitch. " Вероятно ще са нужни няколко години, с цел да се възвърне изцяло пазарът ", прибавя той.

Търговците на газ в Европа считат, че е вероятен сюжет с негативни цени на газа по този начин, както се случи на нефтения пазар преди време.

Търсенето на природен газ беше заглушено на фона на ограничаващите ограничения, с цел да се предотврати разпространяването на ковид и " астрономически " високи равнища на предпазване в хранилищата.

Мнението на пазара е, че Covid-19 изостри свръхпредлагането, въздействащо върху търсенето на газ в браншове и връщането към нормалните равнища няма да бъде толкоз бързо, колкото някои считат.

Според FCS през първото тримесечие " Газпром " е изпратил 46.6 милиарда кубически метра газ в чужбина - с 24% по-малко, в сравнение с година по-рано.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР