Днес Русия отбелязва 79 години от края на Втората световна

...
Днес Русия отбелязва 79 години от края на Втората световна
Коментари Харесай

Гледайте на живо военния парад в Москва по случай Деня на победата

Днес Русия отбелязва 79 години от края на Втората международна война. След идването на власт на Владимир Путин през 2000 година, съветското държавно управление стартира да предизвиква честванията. Днес това е един от най-важните празници в страната, а на проведения боен церемониал се гледа като на възобновяване на престижа на Москва.

 

Мерките за сигурност в Москва са затегнати, а към Червения площад патрулират бойци с техника за заглушаване на дронове.

На парада приказва президентът Владимир Путин единствено два дни, откакто постави клетва за пети мандат на поста. За 21-ви път Путин ще одобри парада в ролята си на висш главнокомандващ. За първи път той извърши тази функционалност през 2000 година.

 

След началото на войната на Русия против Украйна, военният церемониал промени своята форма. През 2022 година над Червения площад не летяха самолети. През 2023 година по него не минаха танкове и бронирани машини. Пред Кремъл бяха показани само ракетите " Искандер-М " и " Ярс ", способни да носят нуклеарни бойни глави.

В първата година от войната на трибуните на Червения площад не участваха задгранични водачи. Това се промени през 2023 година, когато тям бяха президентите на Беларус, Узбекистан, Киргизстан, Казахстан, както и министър председателят на Армения.

Този път гостите да са малко повече, което алармира компликацията Русия да бъде изолирана дипломатически. Освен това тази година парадът има въздушна част и е почнал постепенно да се връща в своята по-мащабна форма. В началото на май бе проведен и " церемониал " на унищожената и пленена техника от НАТО.

 

Тази година на трибуните са всички петима президенти на страните от Централна Азия, президентът на Беларус и още трима задгранични водачи.

На 7 май Юрий Ушаков, асистент на съветския президент Владимир Путин, съобщи, че президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев, президентът на Узбекистан Шавкат Мирзийоев, президентът на Таджикистан Емомали Рахмон, президентът на Киргизстан Садир Джапаров и президентът на Туркменистан Сердар Бердимухамедов ще участват на събитието в съветската столица, пише dir.

Ушаков добави, че ще участват и президентът на Куба Мигел Диас-Канел, президентът на Лаос Тонглун Сисулит и президентът на Гвинея-Бисау Умаро Сисоко Ембало.

Президентът на Армения Никол Пашинян, който участва на тържествата предходната година, сподели по-рано, че няма да взе участие в събитието тази година. Това демонстрира все по-охладнелите връзки сред Армения и Русия. Тази година Ереван спря вноските си във военния съюз на Русия - ОДКС. Армения бойкотира и срещи на високо равнище и военни учения в организацията. Освен това тя призна Международния углавен съд и е поела ангажимент да арестува Владимир Путин, в случай че той в миналото стъпи на нейна територия. Западните водачи не престават с протеста над честванията в Москва.

 

Китайският президент Си Дзинпин няма да посети Москва, като сега той в Будапеща - последната спирка от европейската му обиколка. Очаква се Владимир Путин да го посети в Пекин скоро след завръщането му там. Визитата е планувана за този месец.

Любопитен факт е, че до 2013 година Украйна също празнува 9 май и той е формален почивен ден. След Майдана от края на 2013 година и последвалата анексия на Крим през 2014 година празникът губи своя статут и в следствие даже е изместен на 8 май.

През 2023 година празникът губи формалния си статут и в Молдова.

Беларус е единствената някогашна република от Съюз на съветските социалистически републики, с изключение на Русия, която продължава да провежда огромни военни празнувания на днешната дата.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР