Някои украински и западни чиновници си задават въпроса кой е

...
Някои украински и западни чиновници си задават въпроса кой е
Коментари Харесай

Вашингтон пост: Кой взима решенията в Киев - Зеленски или шефът на кабинета му Ермак

Някои украински и западни служители си задават въпроса кой е виновен за значимите държавни решения в Украйна - Володимир Зеленски или ръководителят на кабинета му Андрей Ермак, като се има поради влиятелността на последния, написа “Вашингтон пост ”.

 

Ермак постоянно е имал голямо въздействие, само че в този момент военновременните условия са съсредоточили изключителна власт в ръцете му, което прави Ермак може би най-влиятелният шеф на щаба в историята на страната - на практика равносилен на своя началник, отбелязва вестникът.

 

Близостта на Ермак до президента - и очевидното въздействие върху него - провокира проливен дъжд от обвинявания: че той недемократично е консолидирал властта в кабинета на президента и е провел излишно уволняване на висши чиновници, в това число на главнокомандващия военачалник Валерий Залужни. Също по този начин, че е ограничавал достъпа до информация на Зеленски и е упражнявал персонален надзор върху съвсем всяко значимо решение що се отнася до войната.

 

Сега обаче легитимността на президента и неговия върховен консултант са изправени пред още по-големи провокации, защото петгодишният мандат на Зеленски публично изтича на 20 май. Конституцията на Украйна не разрешава провеждането на избори при военно състояние.

 

Но защото Зеленски остава на поста, той ще бъде упрекван, че е употребявал войната, с цел да подкопае демокрацията - поемайки надзор над медиите, отстранявайки своите критици и противници и давайки на практика неограничена власт на Ермак, написа вестникът.

 

Дори поддръжниците на Ермак измежду сегашни и някогашни украински чиновници и депутати, признават, че той има извънредно необятни пълномощия в региона на ръководството и външните връзки. Някои споделят, че той даже управлява кои чиновници имат право да пътуват в чужбина, отбелязва “Вашингтон пост ”.

 

Критиците на Ермак означават, че той е сложил Министерството на външните работи на втори проект, намесвал се е във вземането на военни решения и е посредничил при основни покупко-продажби с сътрудници, в това число Съединените щати. Тази задача, съгласно източници на изданието, би трябвало да бъде решавана от президента на Украйна.

 

Някои украински и западни публични лица споделят, че съмненията по отношение на най-близкия асистент на президента подкопават престижа на президента и пораждат подозрения по отношение на това кой е виновен за решенията - Зеленски или неговият върховен консултант.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР