До месец може да започне производство на иновативна българска анти-COVID

...
До месец може да започне производство на иновативна българска анти-COVID
Коментари Харесай

Уникалната анти-COVID българска маска

До месец може да стартира произвеждане на новаторска българска анти-COVID маска.

Това споделиха в  ефира на " Здравей България " от Русенския университет " Ангел Кънчев ".

Проф. Христо Белоев е подал поръчката за патент от името на университета. Маската е със сребърно и титаново нанопокиртие и подсигурява 100% отбрана от вируси и бактерии, показаха учените.

Уникалното е във взаимоотношението сред детайлите й. Според резултатите от предпатентно изследване, няма такава разработка до момента.

Тази маска я създаваме от края на март. Изследвахме маските, които са на пазара. Много огромна част от тях са от канцерогенни материали, които вместо да оказват помощ, повреждат. Проведохме нужните тествания и взехме решение да проверим свойствата на среброто като материал, който е антибактериален.

Среброто се употребява за доста цели, в това число за антибактериалните свойства, които има. Ние намерихме подобаващ плат, който е сертифициран и беше изпитан.

Върху него нанасяме покритие от доста тъничък нанослой, като на предната страна на маската той е от сребро, а на вътрешната страна, откъм носа и устата, е от исполин.

Между двата плата има мека материя. Когато попаднат сред двата пласта бактерии, от навлажняването на материята се основава електрическо поле, протича реакция и бактериите биват убити ", сподели проф. Белоев..

Вътрешният плат е като вата, която служи да задържа влага от издишването и да се сътвори електрическо поле сред двата разнообразни нанослоя от метала. Разстоянието сред тях е от 1 - 1.5 мм, само че се основава поле и се убива вируса. Това е новото и нововъведението.

На 100% е отбраната от вируси, както отвън-навътре към индивида, ползващ маската, по този начин и назад от индивида на открито няма опция вирусите да преминат.

От хигиенична позиция се предлага маската да се сменя и пере. Ако в границите на един ден се носи, следва да се изпере, както другите маски за многократна приложимост.

Слоевете са толкоз тънки, че не се усилва тежестта й. Тя е като всяка друга маска само че със особено покритие, което в напълно тъничък пласт. Не се затруднява дишането, само че се основава бариера, която унищожава вируса.

Разработката е напълно българска на екип от общо 14 души - 8 учени от Русенския университет, още няколко сътрудници от Софийския университет, които се занимават с микробиология и двама сътрудници от Техническия университет – София.

Русенският университет „ Ангел Кънчев “ има правата, предоставени от създателите и Русенският университет е заявителят на патента. Понеже сътрудниците са в огромната си част от русенския университет, по тази причина университетът застава зад тази иновация.

Направили сме лабораторните проби, които изцяло покриват упованията ни. Подадохме поръчка за патент, само че процедурата е дълга -12 - 16 месеца.

Може да преговаряме и някой евентуален производител да получи лицензия и да стартира производството на маската в ранен стадий, преди да са завършили всички патентни процедури и да получим патента, сподели проф. Белоев..

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР