До края на юни тази година управляващите трябва да са

...
До края на юни тази година управляващите трябва да са
Коментари Харесай

До юни трябва е ясно как може да бъде разследван Гешев

До края на юни тази година ръководещите би трябвало да са подготвени със законопроекта за ефикасното следствие на основния прокурор, а до януари идната година този закон би трябвало да стане настоящ. Това разгласи правосъдният министър Надежда Йорданова в събота по време на научната конференция

Въвеждането на механизъм за следствие на основния прокурор и отчетност на прокуратурата е изискване за разпределяне на 12.6 милиарда лв. от Европейската комисия по българския План за възобновяване и резистентност.

В началото на апри министър председателят Кирил Петков заяви, че магистратът, на който ще бъде възлагано да проверява основния прокурор, ще бъде избиран всред съдиите. Разследващият арбитър би трябвало да бъде избиран всред съдии с задоволително висок сан и опит със комплицирани наказателни каузи.

Основният проблем пред реализирането на тази режисура е конституционният монопол на прокуратурата върху наказателното гонене. Не е ясно дали конституцията може да бъде заобиколена по някакъв метод. Ако ръководещите решат да вършат това, проверяващият арбитър би трябвало краткотрайно да бъде преназначаван като прокурор, с цел да може да влезе в конституционната роля на проверяващ магистрат.

Идеята, че арбитър би трябвало да проверява основния прокурор не е нова и е разказана от Mediapool преди повече от две години. Още тогава бе ясно, че в българската обстановка сполучливо следствие против най-силната фигура в правосъдната система може да има единствено орган, който е подложен отвън прокуратурата, тъй като нищо друго няма да генерира доверие в обществото.

Поради неналичието на конституционно болшинство ръководещата коалиция би трябвало да се опита да вкара промяната с промени в Закона за правосъдната власт и Наказателно-процесуалния кодекс. В противоположен случай се потегля на дълги и несигурни договаряния с ГЕРБ и Движение за права и свободи.

Въпросът за това кой може да проверява шефа на прокуратурата е основен за България още от времето, в което основен прокурор бе Никола Филчев. Безконтролността на тази фигура бе установена от Европейския съд по правата на индивида по делото " Колеви против България " през 2009 година.

Въпреки това, в продължение на 10 години трите държавни управления на ГЕРБ направиха всичко по силите си, с цел да запазят статуквото, като получиха огромна поддръжка за това от Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия.

Под натиска на Брюксел ГЕРБ предприе промяна с въвеждането на " самостоятелен " прокурор, който да може да проверява Иван Гешев, само че тя катастрофира в Конституционния съд.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР