До края на юни ще стане ясно дали социалдемократите ще

...
До края на юни ще стане ясно дали социалдемократите ще
Коментари Харесай

Симеон Василев: До края на юни ще стане ясно дали социалдемократите ще останат в управлението на Германия

До края на юни ще стане ясно дали социалдемократите ще останат в ръководството на Германия. Това сподели в изявление за БГНЕС журналистът Симеон Василев в отговор на наш въпрос какво се промени в Германия след 26 май?

„ След тези европейски избори политически земетръси има в съвсем цяла Европа. Специално за Германия казусът е доста огромен. Напускането на ръководителя на социалдемократическата партия Андреа Налес сътвори огромен дискомфорт за огромната коалиция и сложи въпроса дали тя ще просъществува. Още повече, че настроенията в самата партия са доста смесени – някои са за излизане от обединението. Това ще бъде решено в края на месец юни, когато те се събират, с цел да преценяват дали да останат в огромната коалиция или да я изоставен. Тогава трябват да изберат и нов ръководител на партията “, разяснява обстановката в Германия журналистът.

Според него този политически трус води до огромни проблеми и за другите партии.

„ На първо място за християндемократическия съюз (ХДС) на Ангела Меркел, тъй като в случай че социалдемократите изоставен, тя би трябвало да търси други разновидности, а те не са кой знае какъв брой доста. Първият вид е да направи така наречен „ коалиция – Ямайка “ със Зелените и Либералите. Зелените имат доста огромен триумф на европейските избори, те надминаха социалдемократите, а в някои връзки и ХДС. Задава се една огромна мощ. Не съм уверен обаче, че либерали и зелени ще желаят да създадат тази „ коалиция- Ямайка “ или ще се тръгне към предварителни избори “, съобщи Василев.

Журналистът е уверен, че най-хубавият вид за решаването на създалата се обстановка там е да се резервира стабилността, тъй като Германия е основна страна в Европейски Съюз и един огромен политически земетръс там ще се отрази на всички, в това число и на България.

„ Проблеми има на всички места. Вчера да вземем за пример встъпи в служба новото служебно държавно управление на Алпийската република и това е казус за австрийската политика. Там жена ще бъде длъжностен министър председател. Виждате какво става с Англия и Англия, и визитата на президента Доналд Тръмп, и възможното им овакантяване на Европейски Съюз. Коалицията в Италия също не е в кондиция. В основни европейски страни има много огромна политическа възбуденост, която от време на време се взема решение с нови избори “, обрисува обстановката Василев.

Попитан дали протичащото се в Германия е съзнателно, журналистът съобщи, че такова изказване, в създалата се обстановка, е прекомерно извънредно.

„ Умишлено става, когато властта не може да смогне да извърши желанието на гласоподавателите. Германският гласоподавател желае непоклатимост, тъй че там са вероятни всички разновидности. Меркел твърди, че държавното управление е работоспособно. Тя е имала доста такива рецесии, които е преодолявала от 2005 година насам, само че в този момент нещата напълно зависят от социалдемократическата партия, която се маргинализира “, разяснява още журналистът и изясни, че съдружна политика се прави единствено с взаимни отстъпки и, че сегашната коалиция е трябвало да ръководи до 2021 година

Когато обаче една партия стартира да губи непрекъснато, тогава тя се замисля дали е склонна на идващия компромис или да излезе в съпротива, да събере сили и да взе участие равноправно в едни избори “, акцентира той.

Като огромна заслуга на гласоподавателите в миналите избори Василев означи обстоятелството, че не са дали опция на радикалните десни да вземат по-добри позиции. /БГНЕС

……………………

Симеон Василев, журналист
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР