До края на годината Министерството на отбраната ще създаде два

...
До края на годината Министерството на отбраната ще създаде два
Коментари Харесай

Защо са и на Русия две нови армии?

До края на годината Министерството на защитата ще сътвори два военни окръга, две армии и Азовски военноморски регион. Поставянето на такива огромни задания демонстрира, че Русия се готви за дълъг интервал на борба с НАТО и появяването на нови точки на напрежение, които надалеч надвишават СВО. Каква е спецификата на създаваните военни формирования и какви старания ще са нужни за това?

Заместник-началникът на Генералния щаб генерал-полковник Евгений Бурдински в публикация за юнския брой на списанието на Министерството на защитата „ Военни комисариати на Русия “ написа, че тази година е належащо да се извърши „ организационно-щатно обезпечаване на формированието на комбинирани и въздушни армии, армейски корпус, Азовски военноморски регион, пет дивизии и 26 бригади, основаване на Московски и Ленинградски военни окръзи.

Според генерал-полковника проектите за увеличение на състава на въоръжените сили изискват проведено комплектуване, настаняване и доставяне с всичко належащо. В същото време ограниченията би трябвало да бъдат синхронизирани с прехвърлянето на главните типове въоръжение, военна и специфична техника и други материални средства. Освен това частичната готовност е дала опция да се образуват повече от 280 военни елементи и подразделения.

„ Увеличаването на числеността би трябвало да бъде съпроводено от образуването на нови военни елементи и тяхната система за командване и ръководство. И с цел да бъде изпълнено това решение, основното организационно-мобилизационно ръководство на Генералния щаб разгласи, че ще бъдат образувани съответните структури “, изясни Игор Коротченко, основен редактор на списание „ Национална защита “.

Според него новите военни елементи би трябвало да бъдат включени " в съответния силует на ръководство ". „ Оттук и новата организационна и щатна конструкция, образуването на два нови военни окръга - Московски и Ленинградски, които преди този момент бяха отстранени. Днес, отчитайки появяването на нови опасности и закани, беше решено всеки от новите военни окръзи да обгръща едно или друго надлежно направление и да бъде подготвен за водене на бойни дейности на съответния спектакъл “, добави Коротченко.

Поправяне на грешките от предишното “

В края на предходната година Сергей Шойгу разгласи образуването на Московския и Ленинградския военни окръзи. Той изясни тази нужда с „ желанието на НАТО да натрупа боен капацитет покрай съветските граници, както и да разшири Северноатлантическия алианс с Финландия и Швеция “. Ръководителят на Министерството на защитата също предложи да се сътвори армейски корпус в Карелия.

В същото време броят на новите формирования, броят на оръжията и други параметри ще зависят от " границите на отговорност ", които ще бъдат избрани от Върховния главнокомандващ и Генералния щаб. „ Първо, би трябвало да се изследва от кое място могат да дойдат запаси в тази войска, в това число военновременните страни. Това е доста комплициран развой във връзка с основаването, разполагането и въоръжаването на нови формирования “, изясни някогашният шеф на зенитно-ракетните войски на командването на специфичните сили на съветските Военновъздушни сили полковник от запаса Сергей Хатильов.

Експертът назовава образуването на Московския и Ленинградския военни окръзи промяна на грешките отпреди десетилетие, „ когато имаше безогледно редуциране на военните елементи “. „ Опитът от войната в Сирия и военните дейности по време на СВО демонстрира, че Московският и Ленинградският военни окръзи са значими и ефикасни обединявания “, акцентира Хатильов.

Освобождаване на силите на Черноморския флот на Руската федерация

Що се отнася до Азовския военноморски регион (АВМР), който се образува, той би трябвало да включва бойни катери, рейдови миночистачи, а бреговата линия да бъде оборудвана с артилерийски и ракетни батареи. Основната задача на тази конструкция е да обезпечи базирането на силите на флота и да поддържа удобен действен режим в избрана зона.

Освен това основаването на военноморски регион най-вероятно ще изисква възстановителни действия в пристанищата на Мариупол и Бердянск. „ Азовско море към този момент е вътрешно море на Русия и там би трябвало да се появи част от съветския флот. Предвид близостта на Крим, в случай че е належащо, в новия военноморски регион могат да бъдат основани брегови ракетни елементи “, споделя капитан 1-ви сан Василий Дандикин.

Освен това основаването на Азовския флот може да се преглежда като желание за понижаване на зоната на отговорност на Черноморския флот за концентриране на силите на Черноморския флот на Руската федерация в основни за него региони - украинско и средиземноморско, където се следи възходяща интензивност на военноморските сили на страните от НАТО.

„ От тези проекти можем да заключим, че залагаме за дълъг интервал на борба с НАТО с допустимо изостряне на обстановката. Паралелно с украинската опасност ще се появят и други точки на напрежение. Това е тактиката на НАТО - непрекъснатото претоварване на цялата система на Руската федерация съгласно правилото на изпитване на издръжливост ”, прибавя военният специалист Александър Артамонов.

В решението на тези задания се вписва проектът за основаване на общовойскова войска и армейски корпус, който ще включва няколко бригади. „ Комбинираната войска се състои от няколко корпуса. Също по този начин включва разнообразни типове войски. Тя може да води военни дейности във всяконаправление, решавайки стратегически комплицирани задания “, сподели източникът.

На собствен ред генерал-майор от авиацията и Герой на Русия Сергей Липовой добави, че огромен брой войски на НАТО, в това число авиация, са струпани към Русия. „ Войски и техника идват освен от Европа, само че се трансферират и от американския континент. Лесно е да се досетите, че се готви сериозна провокация “, уверен е Липовой.

„ Въздушните сили на бъдещето “

Според него в хода на образуването на новата въздушна войска преди всичко би трябвало да се обърне внимание на основаването на десантно-щурмови дивизии, „ които ще бъдат изпратени да прикриват нашите стратегически региони “.

Задачата е колосална и като размер, и като време. Наистина съветските въоръжени сили се нуждаят от нови сили, нови военни елементи, нов персонален състав, нова техника. И всичко това в забележителна сума.

Само за една въздушна войска (ВА) ще са нужни пет-шест авиополка, всеки от които разполага с 20-30 самолета. „ Най-вероятно в нашите условия армията ще бъде със разбъркан състав - бомбардировачи, изтребители, транспортни, хеликоптери. Така да предположим, че ще бъдат нужни към 150 транспортни средства, от които към половината са хеликоптери. А също и към двеста екипажа. Освен това са нужни хиляди души механически личен състав, услуги за поддръжка, превоз, сигурност и услуги за доставки. С други думи, въздушната войска е исполин.

В същото време равнището на подготовка на летателния състав на новия аероплан не може да бъде незабавно високо. Тепърва ще би трябвало да се реализира, за което този ВА ще би трябвало да лети извънредно интензивно и да се приготви съгласно проектите за бойна подготовка. И да го прави повече от една година. Ръководството на новите въздушни полкове, без подозрение, ще бъде набрано от опитни водачи, минали СВО. Но останалата част от летателния екипаж ще би трябвало да бъде квалифициран дълго и деликатно.

С други думи, Министерството на защитата към този момент мисли какво ще се случи след СВО, считат специалистите. Новата ВА, в случай че ще взе участие в интервенцията, то може би с обособени екипажи, не повече. Новата въздушна войска би трябвало да стане армията на бъдещето. Тя ще бъде изцяло боеспособна на високо равнище в най-хубавия случай след пет години. Ако, повтаряме, се организират интензивно летете и подготовка. До този миг да се надяваме, че СВО ще реализира всичките си цели.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта https://  . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР