До какво ще доведе изключването на Турция от програмата F-35,

...
До какво ще доведе изключването на Турция от програмата F-35,
Коментари Харесай

Какви ще са последствията от изключването на Турция от програмата F-35?

До какво ще докара изключването на Турция от програмата F-35, разяснява съветският вестник “Известия “.
С оповестяването на прекратяването на присъединяване на Турция в индустриалната стратегия на F-35, Съединени американски щати заплашиха вероятностите за серийно произвеждане на главния финален модел изтребител за страните от НАТО. Оценявайки загубите на Анкара от 9 милиарда $, Вашингтон се пробва да не си спомня, че Турция би трябвало да създаде над 900 съставния елемент за самолета.
Характеристика на плана F-35 през цялото време беше невижданото интернационално съдействие. Не единствено в производството, само че и в неговото развиване взе участие група от девет страни основателки, всяка от които има право на глас при установяване на техническия тип и характерностите на машините.
Производството на съставни елементи също се разпределя сред всички негови участници. В доста връзки проблемите при координирането на науката и авиационната промишленост на няколко страни провокираха забавяния в този рекорден план.
Турция се причисли към плана по-късно от страните-основатели - през 1999 година Следователно, по време на избора на характерности, Анкара беше единствено сътрудник на минимално - четвърто равнище (без право на глас и достъп до основна информация). Но въпреки това, в индустриалната стратегия на опитни, а по-късно и серийни изтребители, нейният статус е по-висок - дружно с Австралия, Канада, Дания и Норвегия, тя е сътрудник на трето равнище.
Турция през днешния ден създава 937 елементи и съставни елементи за F-35. От тях за към 400 е единственият снабдител в света. Непосредственото спиране на тази индустриална верига, основана през годините, неизбежно ще докара до закъснение на производството за всички страни клиенти.
Съгласно лиценза Турция също трябваше да сглоби моторите PrattWhitney F135 за част от своите самолети в завода в Ескишехир. В същото дружество те възнамеряваха да основат първия сервизен център за тези мотори за F-35 от цяла Европа.
Според Пентагона прехвърлянето на продукция от Турция ще коства 500-600 млн. $. Дори в най-оптимистичната версия, оповестена от американската страна, изваждането на Анкара ще забави доставката на 50-75 самолета за задгранични купувачи. Изключена от програмата, Турция няма да получи 9 милиарда $, които трябваше да завоюва от стартирането на съставни елементи F-35 за целия му витален цикъл.
Тази обстановка мъчително припомня на турците за следващата история за неизпълнението на огромен боен контракт, който възмутено си спомнят даже век по-късно. Преди Първата международна война Англия отхвърля да съобщи на Османската империя два линейни кораба, издигнати по турска поръчка и ги реквизира в своя флот. Това се случи, макар обстоятелството, че корабите към този момент бяха платени и турски екипаж дойде в Англия за един от тях, цитира Фокус.
Собственият план на турски изтребител от пето потомство беше показан тази година на френското въздушно шоу в Бурже. Но даже и по някакво знамение да материализира, това ще се случи не по-рано от 2029 година - съгласно най-смелите оценки.
Както и да е, Турция в близко бъдеще би трябвало да откри същински сурогат на своя стареещ въздушен флот. И в такава обстановка доставката на съветски Су-35 на турските Военновъздушни сили въобще не наподобява фантастична.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР