До дни тръгва схемата за малки иновативни грантове с бюджет

...
До дни тръгва схемата за малки иновативни грантове с бюджет
Коментари Харесай

Финансиране на иновациите - и с национални, и с международни средства

До дни потегля схемата за дребни новаторски грантове с бюджет от 25 млн. лв.. През март ще бъде първият прозорец за банкет на планове към Европейския съвет по нововъведенията за 2024 година. За идната година по EIC са планувани над 1.2 милиарда евро посредством три съществени схеми.
Ако сте потвърдено печеливш новаторски бизнес, евентуално към този момент създавате плановете си за финансиране по програмата за Внедряване на нововъведения в предприятията (срок до 31.01.2024) или чакате всеки миг Министерството на нововъведенията и растежа да отвори програмата за Разработване на нововъведения, с цел да финансирате възнагражденията на вашите развойни експерти. Но какво бихте могли да извършите, в случай че сте към момента в ранен стадий на развиването си като бизнес или сте стартъп, за който тези две стратегии не са подобаващи? Пред вас има няколко благоприятни условия, които са към този момент отворени или следва да бъдат оповестени през 2024 година - както посредством национални, по този начин и посредством интернационалните донори.

Ако търсите валидиране на своята софтуерна идея, осъществяване на лабораторни проучвания или помощ в решението на съответни научно-технически провокации, то евентуално ще можете да се възползвате от схемата за Малки новаторски грантове, която ще бъде оповестена до дни със период за кандидатстване до юни 2024 година. С общ бюджет от 25 млн.лв. над 600 български дребни и междинни предприятия ще могат да получат до 40 хил.лв. под формата на " ваучер ", с който да покрият 100% от разноските за съдействие с научни организации (като например Центровете за върхови достижения, центровете за подготвеност, лабораториите към " София Тех Парк " и обекти от националната пътна карта за научна инфраструктура).

Доброто партньорство с научни организации може да сложи началото на нови планове сред бизнеса и научните организации, с които в съдействие да се развиват новаторски артикули и услуги. Финансиране за тях се планува от Националния иновационен фонд (НИФ). Последно през 2022 година НИФ финансира 19 плана (4 плана в сферата ИКТ (13 резервни), 5 в сферата мехатроника и чисти технологии (12 резервни), 7 - в промишленост за здравословен живот и биотехнологии (11 резерви), и 3 - в нови технологии в изобретателните и рекреативните промишлености. 72 бяха отхвърлени, като множеството бяха в ИКТ сферата.
Реклама
Каква беше повода да няма отворена скица за 2023 година не стана ясно, само че ИАНМСП не разгласи годишния конкурс за пръв път от 2019 година В проектозакона за Научните проучвания се чака от 2024 година НИФ да стане настрана юридическо лице (а не звено към ИАНМСП, както е сега) като вторичен разпоредник под бюджета на Министерство на нововъведенията и растежа. Според проектобюджета на МИР през 2024 година се чака да бъдат подписани контракти за 20 плана с дълготрайност до 18 месеца и безплатна помощ до 500 хиляди лв.. Базирайки се на досегашната процедура, чакаме идната сесия на НИФ да отвори през лятото на 2024 година и още веднъж приоритет да имат плановете, изпълнявани в съдействие с научни организации.

Бюджетът на НИФ за 2024 година възлиза на 10 млн. лева, което включва и предстоящото финансиране по една друга забавна и по-малко позната стратегия, подобаваща за започващи новаторски предприятия - Eurostars 3.0. През 2023 година България ратифицира съглашението за присъединение към самодейността " Еврика ", която ръководи програмата. Настоящ ангажимент на България е да обезпечава 500 хиляди евро всяка година за финансиране на българските участници в утвърдени планове. Максималната стойност на безвъзмездната финансова помощ за един български участник в план e в размер до 100 хиляди евро, като изискванията за допустимост и интензитетите са както при НИФ. Основната разлика е, че тук наложително изискване е да се кандидатства в съдействие с най-малко едно задгранично малко или приблизително дружество.

Чуждият сътрудник получава финансирането по разпоредбите на организациите за поощряване в съответната страна по регистрация. Така да вземем за пример немският сътрудник може да получи 50%, само че не повече от 500 хиляди евро за присъединяване си в подобен план, британският - до 350 хил.евро при 60%, до момента в който Швейцария не слага ограничавания за размера на финансирането, само че то е с интензитет до 50%. Типичният план по стратегия Евростарс нормално е в размер към 1.4 млн. евро и обгръща 3-4 организации от 2-3 страни. Източник на средствата за тези планове са както Секретариатът на Еврика, по този начин и локалните органи за поощряване на МСП и нововъведенията.

Средната успеваемост, т.е. шансът за финансиране измерен на база брой финансирани по отношение на брой подадени планове е 29%, само че това зависи и от обособените страни. За да бъде утвърден даден план, той би трябвало първо да бъде оценен от специалисти, назначени от Секретариата Еврика. Ако планът получи задоволително точки, в някои случаи финансирането се дава непосредствено от Секретариата, а в други - би трябвало да бъде доказано от всеки от органите, които ръководят програмата съгласно регистрацията на сътрудниците в плана. Така да вземем за пример МИР ще би трябвало да удостовери съществуването на запас за класираните български сътрудници, а Innovate UK - за всеки британски сътрудник. Това значи, че при вярно образуване на партньорството, планът има по-високи шансове за триумф в случай че се съобрази в кои страни има задоволително запас, какъв брой приблизително са участниците които биват финансирани на обособен прозорец, какви са междинните равнища на грантовете и други
Реклама
Интересното при Евростарс е също, че разрешава присъединяване на сътрудници и отвън Европейски Съюз - да вземем за пример Англия, Швейцария, Канада, Южна Африка, Южна Корея и други Всяка година по Евростарс се афишират две сесии - пролетна и есенна. Следващият прозорец за кандидатстване е отворен до 14 март 2024 година. Март дефинира и едно друго основно събитие в региона на иновационното грантово финансиране - може би най-важната дата за иноваторите в Европейски Съюз - първият прозорец за банкет на планове към Европейския съвет по нововъведенията (EIC) за 2024 година. Това не е пресилване - още през юли 2023 година Европейската комисия разгласи, че EIC към този момент е най-големият вложител на рисков капитал в Европа по мярка на обезпеченото финансиране. По данни от юли т.г., от 2020 година през Фонда на EIC са вложени над 1.4 млрд евро в над 268 дийп-тех компании. След преструктурирането си през септември м.г., Фондът на EIC утвърди 128 вложения за 786 млн. евро, с което даде извънреден подтик за финансирането на високорискови започващи предприятия в Европа.

В една компания фондът може да влага сред 500 хиляди и 15 млн. евро под формата на дялово финансиране, с което може да добави финансирането от 2.5 млн.евро, предоставяно под формата на безплатни средства. Кандидатите сами дефинират какъв вид финансиране и какъв брой им е належащо съгласно проектите си за процес и комерсиализация. Преди дни Европейският съвет за нововъведения разгласява работната стратегия за 2024 година За идната година през EIC са планувани над 1.2 милиарда евро посредством три съществени схеми - Pathfinder (256 млн.евро) за проучвателен планове, Transition (94 млн. евро) за развиване на резултатите от Pathfinder към продуктови нововъведения и, най-интересната за бизнеса - EIC Accelerator (675 млн. евро), за финансиране на започващи МСП и компании с капацитет за основаване на нови пазарни решения и радикални нововъведения. От последните, 270 млн. са планувани за финансирането на планове с безплатни средства и 405 млн. са за дялови вложения.

Тези 675 млн. на Акселератора се разделят в две посоки. От една страна, ще се одобряват планове за решаването на съответни провокации (challenges), за които са планувани 300 млн. евро., а от друга - 375 млн. евро са предопределени за финансиране на планове от всички останали сфери (т.нар. EICa Open).
Избраните провокации за 2024 година са:
Ориентирани към индивида генеративни AI технологии Виртуални светове и обогатена интерактивност, включително поддръжка на технологии за Индустрия 5.0 Компоненти за върхови умни устройства и квантови технологии Добиване на храна посредством прецизна ферментация и водорасли Терапевтични средства, основани на моноканални антитела против новопоявяващи се вируси Източници на възобновима сила и нововъведения в цялата верига на принадена стойност към тях
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР