До днес се смяташе, че тестовете за наличието на антитела

...
До днес се смяташе, че тестовете за наличието на антитела
Коментари Харесай

Има или няма имунитет срещу коронавирус - оскъдни отговори

До през днешния ден се смяташе, че тестванията за съществуването на антитела дават точна информация за хората, преболедували COVID-19. Последните изследвания, обаче, подсказват тъкмо противоположното.
Болки в гърлото, кашлица и невисока температура? Може би би трябвало да си извършите тест за съществуването на ковид SARS-CoV-2? През последните месеци тази мисъл идва мислено на всеки със характерните признаци на настинка. За да ревизира човек дали е инфектиран и може ли да болести други хора, се употребява ПСР-тест, при който се ползва методът на полимеразната верижна реакция. В този случай благодарение на памучна съчка се взема проба от слюнката на пациента.
А какво става, в случай че човек към този момент е преболедувал COVID-19, без въобще да е забелязал, защото при доста хора болестта протича безсимптомно? За да се откри съществуването на зараза в предишното, медиците употребяват различен способ – по този начин наречения серологичен тест (ELISA). Той демонстрира съществуването на антитела в кръвта, които имунната система е изработила в битката с вируса.
Защо са нужни проби за антитела?
За да се направи пробата ELISA, от пациента се взема капка кръв, която се слага в специфичен резервоар, където се смесва с реагент. Ако тестът се оцвети, това кардинално значи, че индивидът към този момент е преболедувал и има построен имунитет. Наличието на антитела не изключва риска от наново заразяване със SARS-CoV-2, само че вероятността това да се случи е 10 пъти по-малко, в сравнение с при хора без съществуването на антитела.
Серологичните проби оказват помощ да се откри какъв брой души към този момент са преболедували COVID-19 безсимптомно или с незначителни признаци и дали това е задоволително за построяването на групов имунитет. Това може да помогне на политиците да вземат верните ограничения при събаряне на рестриктивните мерки, въведени по отношение на пандемията.
Изгражда ли се имунитет против ковид?
И въпреки всичко, до каква степен тези проби са точни и в действителност ли всички, преболедували COVID-19, построяват имунитет? Учените от университета в Любек се пробваха да намерят отговорите на тези въпроси. По-голяма част от хората, взели участие в проучването, са преболедували COVID-19 в лека или междинна форма.
Учените не съумели да открият антитела в кръвта на към една четвърт от пациентите, макар поставената им по-рано диагноза и ясно изразените признаци на COVID-19.
За сметка на това в кръвта на двама от 10 пациенти, преболедували безсимптомно COVID-19, е открита висока централизация на антитела. Това провокира въпроси освен дали всички инфектирани с COVID-19 построяват имунитет, само че и дали може с проби за антитела да се получи достоверна информация за действителния брой на преболедувалите.
Доколко са точни тестванията за антитела?
Смята се, че за приемане на меродавен резултат от серологичните проби, от момента на заразяването с ковид би трябвало да минат до 4 седмици. През това време организмът би трябвало да създаде задоволително количество антитела. Това обаче е единствено ориентировъчен период. При някои пациенти антителата се създават незабавно след заразяването, до момента в който при други може въобще да не се появят такива, макар откритата в организма им дейна форма на ковид.
Освен това, в някои случаи позитивна диагноза може да бъде сложена на човек, който е преболедувал други коронавирусни инфекции, само че не и COVID-19. В подобен случай в страни с невисок брой инфектирани на глава от популацията грешките при тестванията ще бъдат по-високи, в сравнение с в страни, в които огромна част от жителите към този момент са се заразили с новия ковид SARS-CoV-2.
Например, в случай че в дадена страна половината население е инфектирано, то от 50 пациенти с позитивни проби единствено на един може да бъде сложена неправилна диагноза. А в случай че в друга страна е инфектиран единствено един човек от 1 000, то в девет от 10 позитивни проби на процедура няма да има антитела на COVID-19. Германските медици акцентират, че в някои случаи неточните резултати от тестванията могат да доведат до нежелани последствия. Например, пациенти, на които им е казано неправилно, че са им разкрили антитела против COVID-19, ще считат, че не могат да се заразят наново с вируса или да заразят други хора.
Имунитет към ковид – повече въпроси, в сравнение с отговори
В Китай също интензивно се вършат проби за съществуването на антитела. Местните учени се пробват да схванат какъв брой време човек резервира имунитета си против ковид. В рамките на проучванията, оповестени в научното списание Nature, учените съпоставят индикаторите на пациенти, преболедували безсимптомно COVID-19 с тези на хора, при които е имало признаци. Установено е, че имунната система на безсимптомните пациенти е реагирала на причинителя на инфекцията по-слабо.
Резултатите демонстрират също, че след три месеца равнището на антитела в кръвта на хора, боледували безсимптомно от COVID-19, клони към нула. Затова за момента не е допустимо да бъде даден еднопосочен отговор дали всички инфектирани с COVID-19 построяват имунитет. Без отговор остава и въпросът, какво би трябвало да бъде равнището на антитела в организма, с цел да не може човек да се болести повторно с ковид или да стане източник на зараза за други хора.
Още: " НА ЖИВО: Последна информация и всичко за ковид, 25 юли "
Автор: Гудрун Хайзе, Deutsche Welle; Превод: БГНЕС
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР