До 21 февруари всички зрелостници трябва да подадат заявления какви

...
До 21 февруари всички зрелостници трябва да подадат заявления какви
Коментари Харесай

Новости при изпитите след 12-и клас

До 21 февруари всички зрелостници би трябвало да подадат заявки какви матури ще поставят. Особено значимо е да дефинират каква ще бъде втората им наложителна матура, която от предходната година към този момент е по профилиращ предмет.

Причината е, че малко преди да бъде необуздано Народното събрание одобри смяна в Закона за учебното обучение – с изключение на двете наложителни и двете спомагателни матури, зрелостниците към този момент имат и друга опция.

Ако възпитаник не е имал да вземем за пример предмета „ математика “ като профилиращ в 11-и и 12-и клас, а го е изучавал до 10-и клас като общообразователен, то той ще може да се яви и да валидира компетентностите си по „ математика “ на по-високото равнище като профилиращ предмет.

За задачата до 21 февруари би трябвало да се подаде заявление до началника на РУО. Оценките от тези изпити ще се записват в настрана уверение, а не в дипломата. Промяната се прави поради кандидатстването във висши учебни заведения.

Задължителната матура по български ще е на 19 май. Втората матура и държавният изпит по подготовка за професионалните гимназии ще са на 23 май. Двете спомагателни матури ще са сред 26 и 31 май, предава tvn.bg.

Оценките от матурите ще важат при приема в 48 от 51 университета у нас, измежду тях са и най-големите – Софийския университет, УНСС, Техническия университет в столицата.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР