Дни преди парламентарните избори община Благоевград започна процедура по заличаване

...
Дни преди парламентарните избори община Благоевград започна процедура по заличаване
Коментари Харесай

Заличават 3000 адресни регистрации на македонци в Рилци, никой не ги е виждал

Дни преди парламентарните избори община Благоевград стартира процедура по изтриване на 3526 адресни регистрации в село Рилци. Те са на български жители от Северна Македония, заяви бТВ.

Отписването им стартира година и половина след сигнал на жителите на селото, че записаните са в изборните описи, а никой не ги е виждал.

Над 3000 гласа на български жители от Северна Македония са вписани в изборните описи на Рилци. Жителите на селото са поискали заличаването им още преди локалния избор през 2019 година

„ Даже сме имали доста смешни обстановки, когато някой се реди на опашка половин – един час, и откакто пристигна до описите се открива, че той не е гражданин в Рилци, а в с. Дъбрава, да вземем за пример. Те дори и не знаят къде са регистрирани “, споделя Дора Зашева от с. Рилци.

Въпреки заповедта за изтриване те ще имат право на глас на парламентарните избори, споделя кметът на Рилци Крум Крумов. Поне след месец ще бъде отстранена регистрацията им в селото, твърди той.

„ Процедурата е много дълга, знам, че е почнала. Докъде е стигнала - нямам информация, само че ще бъде финализирана през май. Има 76 и по сегашен адрес, регистрирани на празни парцели, където няма постройки “, изясни Крумов.

В системата ГРАО на адрес ул. " Охрид " №10, да вземем за пример, са регистрирани над 600 жители с генезис Северна Македония. Улицата обаче свършва на номер 8. На различен адрес – на ул. „ Васил Левски " 41, където няма парцел, са регистрирани 459 лица от Северна Македония.

Хората са станали български жители през последните 15 години. Те са регистрирани както в празни парцели, по този начин и в застроени такива. Някои от притежателите на къщите даже не знаят по какъв начин и по кое време е станало.

Много от регистрациите, които са на незастроени парцели, са направени по време на ръководството на някогашния кмет на село Рилци – Живко Чукарски, който е на поста няколко следващи мандата. Твърди, че политиката и законът го претендирали.

„ 2011 година в селото беше образувана комисия, която с цел да не се записват както и да е парцелите, взеха решение на свободни общински парцели да бъдат регистрирани тези лица, с цел да попадат в национална база данни “, изясни Живко Чукарски.

Потърсихме за позиция представител на засегнатите от заповедите за изтриване, само че такива не открихме.

Рилци не е единственото село с хиляди фиктивни жители. Друго такова е близкото до Благоевград Бело поле, където на един трафопост са регистрирани 600 души от Северна Македония. Отписване и изтриване на адреси там към този момент не е стартирало, а по данни на общината македонците с българско поданство в Благоевградско са близо 25 000.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР