Дневник публикува анализа от Седмичния бюлетин на Института за пазарна

...
Дневник публикува анализа от Седмичния бюлетин на Института за пазарна
Коментари Харесай

Изключенията за пореден път спъват реформата във висшето образование

" Дневник " разгласява разбора от Седмичния бюлетин на Института за пазарна стопанска система.

След като дълги години висшето обучение в България се финансираше " на калпак ", България се трансформира в една от страните с най-вече университети по отношение на популацията. Редица ВУЗ-ове започнаха да одобряват студенти по всичко, а качеството и връзката с пазара на труда останаха на назад във времето даже за най-реномираните университети.

Поради тези аргументи ръководещите започнаха да мислят по какъв начин да създадат по този начин закъснялата промяна и през 2014 година одобриха Стратегията за развиване на висшето обучение за интервала 2014-2020 година. Стратегията планува до 2020 година 60% от дотацията за университетите да се дефинира въз основа на сложна оценка за качеството на образованието и сходството му с потребностите на пазара на труда. Увеличаването на каузи на дотацията по отношение на качеството върви по проект – от 12,8% този дял стигна до 25%, а предходната седмица Министерски съвет утвърди промени за повишението му до 50% за 2018 година. Комплексната оценка за всеки университет и всяко професионално направление включва получената оценка от програмната акредитация, оценка за научната активност (научни публикации, цитируемост и докторантски програми) и оценка за реализация на приключилите студенти от рейтинговата система на висшите учебни заведения.

Дотук всичко наподобява добре и като че ли най-сетне висшето обучение ще стартира да извършва главната си роля за производство на квалифицирани фрагменти за пазара на труда.

Веднага щом се реши дотацията да се обвърже по-тясно с оценката за качество обаче, започнаха и изключенията (последните две са признати на съвещанието предходната седмица):Толкова доста по брой, тип и мащаб изключения на процедура опорочиха и обезсмислиха смяната към обучение, насочено към претовареност и приходи, а не като самоцел. С този ритъм на приемане на нови и нови изключения по всевъзможен симптом действително ще се ползва безусловно същия модел на финансиране и ръководство за главната част от системата на висшето обучение, както и преди дългочакваната и необятно прокламирана " промяна ".
[1] С измененията в Постановление на Министерски съвет 328/2015 година от предходната седмица още един път се усилват коефициентите за всички предпочитани професионални посоки с сред 6 и 28%.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР