Дневник припомня текст на Николай Цеков от публикуван на 6

...
Дневник припомня текст на Николай Цеков от публикуван на 6
Коментари Харесай

Как България не стана руска губерния

" Дневник " напомня текст на Николай Цеков от оповестен на 6 септември 2013 година

" Редом с Априлското въстание и с битката за основаването на Българската екзархия, Съединението през есента на 1885 година е едно от редките светли събития в българската история, за които може да се каже, че са напълно дело на българи. Това, което се премълчава и до през днешния ден от доста български историци, е, че Съединението освен отстранява една от несправедливостите на Берлинския контракт, само че и поставя завършек на застрашителната съветска надмощие в преди малко възкръсналата след петвековно османско господство българска страна ", споделя професор Пламен Цветков.

Той разяснява, че до Съединението военният министър на основаното през 1878 година Княжество България наложително е бил назначаван от Санкт Петербург и е бил зависещ не на княза на българите, а на съветския Имперски общоприет щаб. Новосформираната българска войска е била командвана от съветски офицери и в нея наложително се е говорило на съветски.

Именно армията се оказва машата в ръцете на съветския император Александър Трети при опита му да спре стремежа на българите от двете страни на Стара планина.

Гневът на Александър Трети

Научавайки за оповестеното в Пловдив основаване на обединена българска страна, Александър Трети заповядва неотложно евакуиране на всички съветски офицери от Княжеството. Гневът на самодържеца е провокиран от заплахата да пропаднат две дълго премисляни хрумвания за налагане на съветската надмощие на Балканите.

" Завладяването на Цариград и черноморските проливи е звездната фантазия на Руската империя и всевъзможни приказки за благородните намерения на имперското държавно управление по отношение на българите при оповестяването на войната през 1877 са просто нелепи. Създаването на обединена и доста по-силна българска страна, която може да се окаже мъчно преодолимо затруднение пред замислената агресия на юг, по никакъв начин не се вписва в сметките на Санкт Петербург. Александър Трети влиза в изострен спор с княз Александър Батенберг, като това е част от проекта му да го измести от престола, а съветският император да бъде разгласен за княз на българите. България е трябвало да се трансформира в елементарна съветска губерния. Съединението слага кръст на всички тези проекти ", разяснява професор Цветков.

 Чардафон Великий. Биографическа схема в профилС код Dnevnik100 получавате най-малко 10% отстъпка

Твърдоглавието на българите вбесява съветската дипломация, заради което тя прибягва до една измама, която по изключително сладкодумен метод разкрива замислите на императорското обграждане. В специфична декларация Русия афишира, че няма да предприеме каквито и да било дейности против страна, която се почувства ощетена от присъединението на Източна Румелия към Княжество България. Тази индулгенция важи даже при положение, че " пострадалите " решат да прибягнат до военни дейности. Пределно ясно е, че получателят на поканата за " заграбване " на български земи е на първо място Високата врата. " Но султан Абдул Хамид Втори взема решение да не потегля против България. Султанът е добре информиран за мераците на рисковия си северен комшия и взема решение, че ощетена от Съединението е само съветската страна ", споделя проф. Цветков.

Поуките от Съединението

" Датата 6-ти септември е най-удачна за народен празник на България, тъй като популяризира един акт на себеутвърждаване и национална героизъм, който е напълно дело на българи. Освен тази дата, само Денят на независимостта - 22 септември 1908 година, има капацитета да сплоти българската нация ", безапелационен е историкът Пламен Цветков.

Философът Калин Янакиев акцентира на собствен ред, че Съединението е станало допустимо с помощта на политици и бойци, за които България и нейната независимост са били висша полезност. Янакиев напомня и нещо друго - че тази година (2013 бел. ред.) се навършва половин век от опита за едно друго българско " съединяване ", разказано в депеша на Политбюро на Българска комунистическа партия до Москва от декември 1963 година. В нея горещо се прокламира готовността на социалистическа България да стане 16-та руска република.

" Помненето и осмислянето на такива събития е единственият сигурен " лакмус " за това дали сме си извлекли поучения от нашата история ", заключава професор Янакиев.

Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР