Днешното земетресение в Олтения е най-силното в Румъния за последните

...
Днешното земетресение в Олтения е най-силното в Румъния за последните
Коментари Харесай

Днешното земетресение в Румъния е най-силното за последните две години

Днешното земетресение в Олтения е най-силното в Румъния за последните две години. Това оповестяват от Националния институт по геофизика и прецизират, че в региона, където бяха регистрирани двата труса с магнитуд 5,2 и 3,0 по Рихтер, този тип естествени феномени са необичайност. 

" Случилото се няма нищо общо с Турция. Районът е по-скоро обвързван със земетресенията в Хърватия, Черна гора, Адриатическо море. Той няма задоволително сила, с цел да провокира огромни трусове, само че е допустимо да има вторични земетресения ", разяснява шефът на института Константин Йонеску пред Диджи24.

Поводи за безпокойствие няма и съгласно почетния шеф на Националния институт по геофизика Георге Мармуряну. " Едва към 2040 година ще бъде допустимо мощно земетресение с магнитуд над 7 по Рихтер в Румъния ", разяснява той, представен от в. " Евениментул зилей ". Експертът прецизира, че земетресенията в Олтения не оказват въздействие върху сеизмичната зона Вранча. 

За момента няма постъпили молби за помощ от потърпевши жители, нито информация за нанесени материални вреди, оповестяват от Института за незабавни обстановки на окръг Горж. Не е постъпвал и нито един сигнал на незабавния телефон 112, осведомят от Департамента за изключителни обстановки. Въпреки това по места превантивно са изпратени обследващи задачи, с цел да разпознават вероятни проблеми.

" Беше мощен трус за няколко секунди. Чувствах се ужасно и необичайно на фона на случилото се в Турция ", " Креслото се реалокира с мен ", " Леглото и вратите на дрешника вибрираха ", " Видях по какъв начин библиотеката се движи ", споделят пред уеб страницата Зиаре поданици на Сибиу и Хунедоара, които са усетили земетресението. “Доста се уплаших. Бях в кабинета си, когато разтресе ”, показа пред Диджи24 кметът на Търгу Жиу Марчел Романеску. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР