Днешният ден е празник за ромската общност по цял свят.

...
Днешният ден е празник за ромската общност по цял свят.
Коментари Харесай

8 април – Международен ден на ромите

Днешният ден е празник за ромската общественост по целия свят. 8 април е разгласен за Международен ден на ромите през 1992 година Идеята, която Организация на обединените нации и Европейския съюз са подкрепили, била на Международната организация " Романо юнион ".

Изборът на датата по никакъв начин не е инцидентен. На тази дата се празнува освобождението на ромите от концентрационния лагер Аушвиц в края на Втората международна война. На 8 април 1971 година в Лондон се организира и Първият ромски конгрес. Целта му е да се обединят и систематизират напъните на интернационалното ромско придвижване, както и да се притегли вниманието на международната общност върху проблемите на тази малцинствена група: обучение, беднотия, сегрегация. На срещата са признати общи ромски химн и знаме. Химнът е песента „ Джелем, джелем " на Жарко Йованович от 1969 година Знамето изобразява синьото небе, зелената земя и аленото колело на непрекъснатото придвижване.

8 април е ден, в който си спомняме за най-многобройното етническо малцинство в Европа и честваме ромската просвета. Ромите са съдействали към културата, музиката и изкуството на общностите на нашия континент. Това демонстрира какъв брой значимо е мотото " Обединени в многообразието ". Защото Европа може да бъде мощна единствено тогава, когато културните, етническите и религиозните разлики на нашите жители биват обезпечени.



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР