Днешните научни постижения са основата за промяна на действителността утре.

...
Днешните научни постижения са основата за промяна на действителността утре.
Коментари Харесай

Нови технологии, които ще променят света

Днешните научни достижения са основата за смяна на действителността на следващия ден. Ето някои от актуалните трендове в развиването на технологиите, които ще трансформират света.

Енергия от въздуха

Вероятност: 85%

Скоро нашите къщи ще „ поумнеят “. И с цел да се случи това, те би трябвало да бъдат изпълнени с многочислени устройства, които ще създадат живота ни по-лесен. Сензори за придвижване, температура, атмосферно замърсяване, разнообразни фото и видео камери и доста други. Всички те се нуждаят от зареждане. Но да стигат до тях проводници или непрекъснато да се сменят батериите е скъпо. Няколко групи откриватели работят, с цел да подсигуряват, че другите съоръжения могат да получат сила, както се споделя, от въздуха.

Пространството към нас е изпълнено с радиовълни, да вземем за пример радио сигнали от Wi-Fi групата. Учени от университета във Вашингтон взеха общоприет маршрутизатор за Wi-Fi, направиха дребни промени в него и в този момент той може да се употребява като източник на сила за отдалечени устройства. В същото време, той към момента може да извършва главната си функционалност, качеството на връзката не е повлияно от преобразуването. Учените съумяха да включат дребна камера и температурен сензор. И никое от тези устройства няма лична батерия, а вместо това се употребява суперкомпютър за запазване на заряда. Тази технология се назовава Power over Wi-Fi. И може да се употребява, както за устройства на „ образован дом “, по този начин и за съоръжения с ниска мощ, да вземем за пример фитнес гривни.

Технологията Freevolt, създадена от компанията Drayson Technologies, разрешава потреблението на радиовълни от разнообразни диапазони. Устройството, основано от компанията, избира силата от радиовълните на няколко радиочестоти едновременно. В сърцето на устройството е мултилентовата антена и токоизправител, който е планиран да преобразува изменчивия ток в непрекъснат. Демонстрираха технологията в компанията, като я приложиха в портативен датчик за замърсяване на въздуха CleanSpace. Устройството прави оценка положението на околната среда към потребителя и изпраща информация на неговия смарт телефон.

Тъй като потреблението на сила от другите устройства понижава, когато те се нуждаят от минимално количество електрическа енергия, с цел да извършват дилемите си, известността на безжичното предаване на сила ще нараства. Дори в случай че не живеете в в действителност „ интелигентен “ дом, няколкото съоръжения, които се зареждат от въздуха, ще ви бъдат от изгода.

Невронни мрежи на всички места

Вероятност: 95%

Това, което не беше по силите на елементарния компютър, ще стане допустимо с помощта на изкуствените невронни мрежи. Те ще могат да бъдат подготвени. И сами могат да се самообучават. Компютри, основани на технологията невронна мрежа, могат да бъдат употребявани, когато е мъчно да се опише език за програмиране, който се изисква от машината. Ето за какво, те изместиха познатите ни коли и хора от доста сфери на активност. В същото време, с помощта на тях имаме опция, която не е съществувала преди този момент. Където и да споделяме с „ интелигентна “ машина, ще участва и невронна мрежа.

CRISPR / Cas9 трансформира генното инженерство. Ние побеждаваме рака и ХИВ вируса

Вероятност: 95%

Генното инженерство ще промени света към нас и нас самите. Това е явно и надали някой ще го оспори. Единственият въпрос е по кое време ще се случи това. Технологиите за смяна на генома постоянно са били комплицирани и скъпи. Но новият способ за точна редакция на CRISPR / Cas9  на гените наподобява скоро ще промени обстановката.

В Обединеното кралство наскоро бе издадено първото позволение за потреблението на тази технология за редактиране на генома на човешки ембриони. Досега единствено за проучвателен цели. Ембрионите след опита би трябвало да бъдат унищожени. Експерименти с генетична трансформация на човешки ембриони, употребяващи технологията CRISPR / Cas9 са реализирани в последно време в Китай. И това е единствено началото.

Какво се случи? Молекулярните биолози са разкрили основан от природата механизъм за редактиране на генома и се учат по какъв начин да го ползват. Механизмът е елементарен и ефикасен. Природата им е дала бактерии, които се борят с вирусите, които ги нападат. Учените също желаят да ги употребяват, с цел да редактират генома на животните, растенията и, несъмнено, хората. CRISPR е тип списък, имунологична памет, където се съхраняват фрагменти от ДНК на вирус, който в миналото е нападнал бактерия или нейните предшественици. Cas9 е инструмент, тип естествена машина за разкриване на фрагменти от вирус в бактериална ДНК, копие от която е в архива. След като откри нужния откъс, той го отрязва, като по този метод защищава клетката от зараза. След това, системата за ремонт на кафези замества унищожените зони.

И в този момент дано си представим, че на тази система може да се предложи всеки откъс от ДНК за търсене и заличаване, да вземем за пример откъс от ДНК на човешкия имунодефицитен вирус. Учените от Университета в Темпъл към този момент са направили подобен опит при плъхове и мишки. В резултат на това, целевият ХИВ откъс е изрязан от ДНК във всяка тъкан на живото тяло. А в Китай откривателите съумяха да потушат растежа и да стартират стратегия за самоизтребление на раковите кафези. Експериментът се организира с мишки. Но опитите върху хората не са далечна процедура. Китайските молекулярни биолози към този момент са получили позволение да организират опити с доброволци.

За разлика от други технологии, CRISPR / Cas9  разрешава да се редактира, както генома на ембриона, по този начин и на живите възрастни организми.

Може да излекувате болен човек или да се предотврати предаването на негативна наследствена информация на потомците. Колкото по-добре учим човешкия геном, толкоз повече ще имаме опцията да го поправяме и подобрим. И това е методът за планиране на деца. Така наречените „ дизайнерски деца “ освен ще бъдат лишени от наследствени болести, само че и ще получат бонуси, нужни в живота, под формата на интелектуални и атлетични качества, хубост и здраве.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР