. Днешната голяма новина в областта на космонавтиката идва от

...
. Днешната голяма новина в областта на космонавтиката идва от
Коментари Харесай

УСПЕХ: Новата индийска ракета SSLV за пръв път достигна орбита!

.

Днешната огромна вест в региона на космонавтиката идва от Индия – страната за пръв път изстреля сполучливо новата си ракета за дребни спътници (на англ. SSLV – Small Satellite Launch Vehicle). Полетът бе сбъднат през днешния ден, на 10-ти февруари, в 05:48 ч. българско време, половин година откакто дебютът на ракетата приключи с неуспех. Днес обаче всичко мина съгласно упованията, а в 450-километрова орбита бяха вмъкнати три спътника.

SSLV е в положение да извежда потребни товари с тегло 500 кг до околоземна орбита. В рамките на днешната задача в космоса бяха изпратени спътниците EOS-07, Janus-1 и AzaadiSAT-2. EOS-07 е с тегло 156.3 кг и е част от програмата на Индийската галактическа организация (ISRO) за наблюдения на Земята. AzaadiSAT-2 тежи 8.7 кг и е издигнат от 750 девойки – студентки и ученички под патронажа на Space Kidz India. Janus-1 тежки 11.5 кг и е основан в Съединени американски щати от компанията Antaris.

Ракетата SSLV е четиристепенна, като първите три степени са твърдогоривни, а четвъртата е течногоривна, работеща на хидразин. Индия има огромни проекти за тази ракета, като измежду тях е построяването на стартова площадка към нов космодрум наоколо до град Куласекхарапатнам. Това ще разреши спътниците да бъдат изстрелвани непосредствено в полярна орбита, без да се постанова ракетата да прави комплицирани маневри.

Инфо: ISRO

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР