Днес в парламентарната комисия по регионална политика ще има обществена

...
Днес в парламентарната комисия по регионална политика ще има обществена
Коментари Харесай

Александър Ненков: Предлаганият от нас Закон за устройството на Столична община ще покаже къде да има небостъргачи

Днес в парламентарната комисия по районна политика ще има социална полемика за измененията в Закона за устройството и застрояването на Столична община. Един от вносителите е Александър Ненков от ГЕРБ.

Законът е рестриктивен и ще уточни къде ще има небостъргачи, каза Ненков "  в предаването " Преди всички ": 

Последните години, поради и сериозния инвеститорски интерес, се породиха зони на напрежение и в действителност имаше пропуски в законодателството и там, където имаме най-общо казано обвързвано застрояване на две регулационни линии, представете си, когато сте на ъгъл на две улици и там попадате в смесена многофункционална зона, която е най-хубавата за строителство, тогава по закон е несъмнено да няма ограничавания в плътността, интензивността и височината на тези здания. И в действителност самодейността пристигна от Столична община, госпожа Фандъкова, основния проектант, защото те са сложени в една обстановка малко сред чука и наковалнята. Защото от едната страна хем  главния проектант би трябвало са извърши законовите условия, въпреки това осъзнавайки, че това би породило някакво напрежение. 

Ние се надяване със законопроекта, който мога да настоявам, че много рестриктивен  и вие ще чуете днеска на самата полемика, множеството браншови организации ще бъдат срещу това нещо, защото някакви въздейства директно върху техния развой. Законопроектът е много рестриктивен, той лимитира опцията и дава ясна вероятност от една страна на жителите къде ще могат да се вършат високи здания, да не оставаме сюрпризирани когато стартира една такава постройка и въпреки това, вложителите пък ще  къде са вероятни, в случай че желаят да вършат небостъргачи, къде ще могат да вършат такива неща. Едно от значимите неща е, че всяка една висока постройка, всяка една постройка над 75 метра, която е, или има 20 хиляди разгъната застроена повърхност, ще минава с решение на Общинския съвет, с цел да може и сътрудниците в Общинския съвет, защото въпреки всичко са представители на разнообразни политически групи, да има и този политически надзор върху построяването на такива здания.

Христо Проданов от Българска социалистическа партия уточни, че социалистите считат, че законопроектът няма да реши проблемите:

Ние ще се възпротивим по принцип на това, което оферират ръководещите и ще ви обясня по-подробно. Общият организационен план  е законът, който дава визията за развиването на едно обитаемо място. Законът за устройството и застрояването на Столична община може даже да не бъде закон, може даже да бъде разпоредба или устав, тъй като неговата съществена задача е да сътвори разпоредбите и нормите, по които да се извършва Общият организационен проект. В момента сътрудниците от ГЕРБ предлага тъкмо противоположното и ние по тази причина считаме, че няма да може да се реши този въпрос съществено. 

Според Проданов в закона има и положителни текстове, които социалистите биха подкрепили, само че е належащо устройственият проект да се промени радикално. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР