Днес, в Италия се чества официално Богоявление. Празникът има древен

...
Днес, в Италия се чества официално Богоявление. Празникът има древен
Коментари Харесай

На Богоявление в Италия старица раздава лакомства на децата

Днес, в Италия се празнува публично Богоявление. Празникът има античен генезис и е обвързван с тримата влъхви и бабичка, която носи блага на децата.

На Апенините Богоявление е предшествано от езически и древноримски ритуали, в които богинята Стрениа e знак на подаяние за благополучие. Християнството го свързва със бабичка, отказала да придружи тримата влъхви, тръгнали да подаряват Младенеца. Съжалила за това, тя раздала лакомства на децата. И по този начин до ден сегашен Бефана, както се споделя на италиански или положителната Баба Яга, която също лети с метла и поставя в чорапите на мало и огромно своите блага – за послушните сладкиши, за непослушните въглища от шоколад.

През днешния ден тя се появява по най-оригинален метод – с колело, с лодка, на мотор, на кон, с парашут или се спуска по въже от кула, намира се в транспортните средства, а в селището Урбания, където е нейната къща, се организират разнообразни занимателни начинания, в това число изплитането на най-дългия чорап на Земята.

На доста места, отпред с Флоренция и Форли, Бефана ще раздава на малчуганите чорапи, цялостни с бонбони и шоколади, събирайки в същото време средства за потърпевшите от земетресенията преди година в Южна Италия. Според сдружения на потребителите, за сегашния празник италианците ще похарчат за дарове общо над два милиарда евро. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР