Днес се отбелязва Европейският възпоменателен ден на Холокоста над ромите.

...
Днес се отбелязва Европейският възпоменателен ден на Холокоста над ромите.
Коментари Харесай

Ромите в Украйна: жертва на нацисткия геноцид

Днес се отбелязва Европейският възпоменателен ден на Холокоста над ромите. Федерална република Германия признава едвам през 1982-а, и то под напън, че е правила геноцид по отношение на европейските синти и роми. Предполага се, че избитите от нацистите роми са сред половин и един милион. Междувременно множеството оживели са умряли, а с тях и скъпото познание от предишното, отбелязва АРД.

Ценни сведения за предишното изчезват

Много роми в Украйна знаят прекомерно малко за преследванията против техните фамилии по време на нацизма, показва изданието. Ласло Джури, ръководител на организацията " Романо Дром ", която оказва поддръжка на потърпевши от Холокоста роми в Украйна показва, че дружно с отиващите си възрастни хора, претърпели репресиите, си отиват и скъпи мемоари за предишното. 

Според директора на Музея на паметта на жертвите от Бабин Яр в Киев Артур Солотаренко това, че оживелите и техните потомци не знаят нищо или съвсем нищо за нацистките преследвания, е типично. Германският геноцид над ромите в Украйна не е задоволително добре изследван, а архивните материали са малко, добавя Солотаренко пред АРД.

В края на септември 1941-а година германски служители на реда, военни от Секретен сътрудник, членове на Вермахта и локални колаборационисти разстрелват в границите на два дни в Бабин Яр над 33 000 украински евреи. Смята се, че германците са умъртвили там общо минимум 100 000 души. Но не е известно каква част от тях са били роми, посочва Солотаренко.

" Като че ли нищо не се е случило "

12-те милиона роми и синти са най-презираните хора в Европа, споделя историкът Солотаренко, който също е ром. Многовековната им история към момента е белязана от сегрегация и подтисничество, добавя той. Точно заради това доста от живите очевидци са запазили безмълвие.  " Те не са желали техните внуци, деца и правнуци да знаят за това. Те просто са желали да го не помнят, като че ли в никакъв случай не се е случвало ", изяснява Солотаренко пред АРД.

Системното изтребване на извънредно разнородното ромско население стартира напролет на 1942-а година. То обгръща всички територии, които нацистка Германия е съумяла да окупира, споделя в изявление за немската медия Михаило Тячлий от Украинския център за проучвания на Холокоста в Киев. 

Доколкото се знае, украински роми не са били депортирани в Аушвиц, споделя Тячлий.  " Документите демонстрират, че част от ромите, които са били арестувани, е трябвало да се трудят наложително за немската войска или за административния уред, след което са били. " По руско време на тематиката съвсем не е било обръщано внимание, дори самите роми - като непознати на обществото - са били упреквани, че са били подложени на преследвания. В самостоятелна Украйна нещата към този момент се трансформират и паметта за жертвите на нацистките закононарушения заема по-голямо място, най-много с помощта на ромските организации.

Миналото може да помогне на сегашното

" Руската война против Украйна сплоти обществото, само че антициганизмът в Украйна ни минимум не е преодолян ", споделя пред АРД Володимир Яковенко, чийто дядо е бил погубен от нацистите. Яковенко, който е ръководител на младежката ромска организация " Арка ", акцентира още, че дискриминирането на ромите остава проблем.

Нападението на Русия би трябвало да подтикне обществото да си спомни за немския геноцид над ромите, предлага Тячлий от Украинския център за проучвания на Холокоста. " Колкото по-добре хората в Украйна познават нещастията от предишното, толкоз по-добре ще можем да разбираем това, което ни се случва и през днешния ден ", споделя той пред АРД. " Така ще намерим по-добър метод да отблъснем съветската експанзия. "

 

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР