Днес се навършват 85 години от смъртта на Мария Кюри

...
Днес се навършват 85 години от смъртта на Мария Кюри
Коментари Харесай

Мария Кюри, откривателката

Днес се навършват 85 години от гибелта на Мария Кюри – физичка и химичка, първата жена с две Нобелови награди в две разнообразни области на науката.  

Мария е родом от Варшава, най-малкото от петте деца на семейство Склодовски. Родителите ѝ са учители и шефове на локални учебни заведения. Година откакто приключва гимназия се записва в незаконния така наречен „ Летящ университет “ – неговото битие дава опция на дамите в Полша също да получат висше обучение. Така стартира нейната работа в региона на химията. Заминава за Париж през 1891 година, година по-рано там е отишла сестра ѝ, тъй че за малко остава при нея.



По това време Мария е извънредно бедна, случвало ѝ се е дори да припада от апетит, само че за нищо на света не се отхвърля от науката. Започва да преподава физика и химия, а редом с това учи и в Сорбоната, където среща бъдещия си брачен партньор Пиер Кюри, който тогава е учител. Първоначално отхвърля брак с него, защото желае да се върне във Варшава, с цел да преподава. Накрая в действителност отпътува, само че е отхвърлена от Краковския университет, тъй като е жена. Пиер Кюри съумява да я накара да се върне назад във Франция.



Изминала е една година от първата среща на Мария и Пиер и на 26 юли 1895 година, на напълно скромна гала, двамата подписват брак. Заедно се отдават на проучването на радиоактивността, в това време им се раждат две деца – девойките Ирен и Ева. През 1903 година Мария става първата жена в историята, получила Нобелова премия за работата си в региона на физиката. Поделя си я със брачна половинка си Пиер и с учителя си Анри Бекерел.

Всъщност Нобелова премия е получавал всеки член от фамилията ѝ (с изключение на по-малката ѝ дъщеря) – брачният партньор ѝ за физика, щерка ѝ Ирен и нейният мъж за химия, а съпругът на Ева – за мир. През 1911 година Мари отново получава Нобелова премия – този път за химия, поради откриването и проучването на детайлите радий и полоний, с което  тя става първият човек  с две присъдени награди .



В процеса на проучване на радия Мария не е напълно наясно какъв брой е рисков за здравето, по тази причина и не носи защитно облекло. Носела проби със себе си, имала е и амулет от радий. Облъчването ѝ е повода за затрудненията и нейната гибел през 1934 година Тя е първата жена, чието тяло е положено във френския Пантеон, поради персоналните й достижения, а не тези на мъжа ѝ, само че се допуска, че тленните ѝ остатъци ще бъдат радиоактивни в идващите 15 века, по тази причина са в оловен ковчег.
Кои са " Радиевите девойки "?

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР