Днес се навършват 80 години от рождението на един от

...
Днес се навършват 80 години от рождението на един от
Коментари Харесай

Отбелязваме 80-годишнината на най-великата ни легенда във Футбола

Днес се навършват 80 години от рождението на един от най-великите български футболисти - Георги Аспарухов. " Синята “ легенда остава в паметта на поколенията не просто като популярен състезател, а като събитие за спортната общност и цяла България.

За кариерата на Гунди е написано и казано всичко, а успехите и попаденията с Левски и националния тим ще се помнят постоянно. Той бе и остава всеобщ любим. Накара няколко генерации футболисти да учат магията на стила му и да се възхищават на майсторството. Той роди мита за хубостта на играта.
-->
Георги Аспарухов е събитие, надхвърлящо границите на играта футбол, тъй като в него хората са виждали и виждат нещо неизмеримо. Една искра, хранеща духа, носеща усмивка, очакване и вяра. Еманация на разбирането за човек.

За националния тим на България Гунди има 50 мача и 19 гола. През декември 1968 година той отбелязва популярен гол против тогавашния международен първенец Англия посред " Уембли ". Георги Аспарухов, някогашен нападател на Левски и Ботев, участник на три Световни шампионати, през 1999 година, бе разгласен за " Футболист на ХХ век на България ".

Легендарният нападател умира трагично в злополука край Витиня на 30 юни 1971 година, дружно със своя другар и съотборник Никола Котков.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР