Днес проектът на ДПС за конституционна реформа ще бъде публикуван,

...
Днес проектът на ДПС за конституционна реформа ще бъде публикуван,
Коментари Харесай

Пеевски: Проектът на ДПС за конституционна реформа ще бъде публикуван днес

Днес планът на Движение за права и свободи за конституционна промяна ще бъде оповестен, уточни депутатът Делян Пеевски, който от през вчерашния ден е член на непрекъснатата парламентарна комисия по конституционни въпроси, съобщи БНР.

 

Той разясни, че това са предложенията, които е оповестило Движението преди повече от година:

 

" Предполагам, до един час планът ще бъде на нашия уебсайт и на български, и на британски. Може да се запознаете и ще приказваме ".

 

Без да загатва името на Делян Пеевски от Движение за права и свободи съпредседателят на Демократична България Христо Иванов загатна, че той би трябвало да се отдръпна от конституционната комисия. В декларация от парламентарната естрада той нападна включването му в комисията, с което провокира и реакция от Йордан Цонев, който от името на Движение за права и свободи отбрани съпартиеца си.

 

Цонев отхвърли партията му да била подкрепяла основния прокурор Иван Гешев и била заставала зад систематични промени. Цонев повтори, че от 2022 година партията има оферти за промени в конституцията. Те бяха показани преди време, беше напомняно и за съществуването им, само че не и публично импортирани в Народното събрание.

 

" Знаете ли кой е в основата на този план, господин Иванов? Господин Пеевски е в основата. И ще бъде господин Пеевски в тази комисия, тъй като той направи този разбор с нашите експерти и по тази причина ще бъде направено, без значение от деятелите Ви във " Facebook " ", сподели Йордан Цонев.

 

 Реформата ще бъде направена от този парламент, с присъединяване на Движение за права и свободи и на Пеевски. Това не е дебелоглав, не е и изпиране, тъй като няма какво да перем

 

Цонев се закани, че, в случай че се върви към правосъдна промяна и " изчистване на лекетата от политическата дреха ", трябвало това да стане без да се слагат условия.

 

В коридорите на Народното събрание Пеевски повтори думите на Цонев: " Наше право е да решаваме кой взе участие в конституционната комисия и в случай че желаят да вземат участие в конституционната промяна, по този начин ще бъде. Най-малкото господин Христо Иванов може да бъде съдник ".

 

" Отнасям се с почитание към правото на всяка парламентарна група да предлага членове на комисии, само че тази комисия не е като останалите. Трябва да подходим извънредно деликатно. Трябва да създадем старания форматът и съставът и да не провокират разделяне. Опитваме се да създадем базата да живеем всички дружно. Не става дума някой да бъде посочен с пръст, само че не и да рискуваме целият развой да е фокусиран върху един или двама души ", съобщи Христо Иванов.

 

И призна, че въпреки да е желал да " постави името си " в комисията, не го е направил, тъй като го е " боязън, че ще си сложа името в нейния неуспех " и по тази причина не се опитал да влезе. 

 

А оценката му за избора на Пеевски бе: " не стана добре ".

 

" Една ПГ сподели, че подхожда към този въпрос на подбив. Друга се отхвърля, че с нейното безучастие стана този избор. От ГЕРБ не знам дали по този начин си показват конструирането на болшинствата в този Народно събрание - а ла карт, шведска маса. Мисля, че би трябвало да си дадем сметка, че този развой е нежен и би трябвало да подхождаме деликатно ", продължи той.

 

Преди това Христо Иванов се оплака, че през днешния ден същите хора, конфигурирали Гешев, ще се опитат да го отстранят.

 

" Дейността му бе белязана от години прикриване на проблеми. Сега внезапно ги откри и стартира да бомбардира Народно събрание с тях. Това няма нищо общо с европейските стандарти. Трябва реорганизация въз основата, на която стъпва нашето правораздаване. Това минава през конституционни промени, по-късно би трябвало да попълним реконструирания Висш съдебен съвет и Инспектората ", настоя водачът на Демократична България.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР