Днес пред сградата на Народното събрание от 10.00 до 12.00

...
Днес пред сградата на Народното събрание от 10.00 до 12.00
Коментари Харесай

Показват за последно как се гласува машинно пред парламента

Днес пред постройката на Народното събрание от 10.00 до 12.00 часа още веднъж ще има проява по какъв начин се гласоподава и искащите могат да гласоподават пробно при източното крило на Народното събрание, съобщи БНР.

По всяка възможност на изборите на 11 юли в избран брой секции ще има контролно броене. ЦИК към момента не е взела решение за това.

Само Централната изборна комисия (ЦИК) ще взима решение дали да се прекратява машинното гласоподаване и да се минава към такова с бюлетини. Това разгласи по време на постоянния брифинг на комисията представителят Росица Матева. Матева посочи, че нито СИК-овете, нито РИК-овете ще могат да взимат такова решение.

Матева сподели още, че дисплеят на машината ще се дезинфекцира със алкохол от 75 градуса, такива инструкции към този момент са дадени към секциите.

„ Има взето решение на ЦИК по какъв начин се ползват напътствията. В изборния ден дезинфекциите ще се правят паралелно с процеса на гласоподаване. Не могат да бъдат карани наблюдаващи, покровители и други лица, които имат право да участват на изборния ден в изборното помещение, да го напущат “, сподели още тя.

От комисията регистрираха 100 % съвпадане при контролното броене, което беше направено на частичните локални избори на 27 юни в 32 секции.

„ Централната изборна комисия взе решение да бъде осъществено контролно броене. Направихме инспекция на попълнените протоколи за броене на тези контролни разписки и установихме, че всички открити резултати от машинното гласоподаване се припокриват с откритите резултати от преброяването на контролните разписки от секционните изборни комисии “, съобщи Росица Матева.

Няма по какъв начин да бъдат манипулирани данни, увери представителят Цветозар Томов. 64 са знаците на систематичния хеш код.

Фирмата „ Сиела Норма “ към момента не е получила цялостната сума по контракта си за постоянните парламентарни избори на 4 април.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР