Днес православната църква отбелязва деня на светите равноапостоли Константин и

...
Днес православната църква отбелязва деня на светите равноапостоли Константин и
Коментари Харесай

Почитаме Св. св. Константин и Елена

 Днес православната черква отбелязва деня на светите равноапостоли Константин и майка му Елена.

Константин (274-337), именуван още Велики, постанова християнската религия и тя става господстваща в Римската империя. От житието на св. Константин, достигнало до нас, се знае, че е умрял на 65-годишна възраст, през 337 година, в Никомедия, а мощите му били пренесени тържествено в Цариград, и положени в златен ковчег в издигнатата особено черква “Свети апостоли ".

Константин е построил и нова столица, като харесал местоположението на Византион покрай Босфора и Черно море. Така единствено след няколко години бил повдигнат Цариград, или Константинопол, като първата християнска столица.

Майка му, кралица Елена, водела благоверен живот, предан на Бога. Известни са митове, съгласно които Елена е намерила кръста Господен в Йерусалим.

Константин и майка му Елена заслужили названието равноапостоли поради апостолската ревнивост, с която разпространявали християнската религия. Канонизирани са за светци, тъй като делата им са значими за историята на християнската религия.

На празника се върви в църкви и манастири, оставят се за здраве блага на иконите на Константин и Елена - ризи, кърпи, чорапи.

Десетки черкви и манастири у нас носят името на светците и на този ден означават храмовия си празник. Правят се литийни шествия с иконата на св. св. Константин и Елена. Пренасят се като подарък в името на светците животни за курбан - агне, теле. Отправят се молебствия за здраве и добра годишна продукция, тъй като се счита, че денят на св. св. Константин и Елена бележи прехода от пролетта към лятото.

Има вярване, че на този ден е наложително да се върви на извор (аязмо) с лековита вода. Лицето се измива за здраве и красота. Момите пък изнасят дара си и го изтупват, с цел да се види какъв брой са работливи. Всички сядат на обща софра, на която всеки носи ястие, наложително е да има погачи, агнешко и вино.

На този ден честват всички с имена: Константин и Константина и техните производни Динко, Тинко, както и Елена, Еленко и техните производни
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР