Днес отбелязваме Световния ден на донора на стволови клетки. Той

...
Днес отбелязваме Световния ден на донора на стволови клетки. Той
Коментари Харесай

Проф. Наумова: Трябват ни мащабни информационни кампании за донорството на стволови клетки

Днес означаваме Световния ден на донора на стволови кафези. Той е отдаден на всички хора, които са показали предпочитание и воля и са дарили парченце от себе си в помощ на другите. Денят е и мотив да се напомним какъв брой значима е положителната информираност на хората за опциите, с които разполага актуалната медицина – благоприятни условия, които дават късмет за живот на хиляди хора с помощта на дарените стволови кафези.

По мотив Световния ден на донора на стволови кафези беседваме по тематиката с водещия наш клиничен имунолог проф. Елисавета Наумова, шеф на Клиниката по клинична имунология при УМБАЛ „ Алекасндровска “ и началник на Катедрата по имунология към МУ – София.

Проф. Наумова, през днешния ден означаваме Световния ден на донора на стволови кафези. По-различен ли е той тази година?

По-различен е дотолкоз, доколкото връзката сред лекари и пациенти, връзката в обществото като цяло беше съществено нарушена през последните две години поради Коронавирус пандемията. Сега още веднъж идва ред да си напомним какъв брой значимо е да се приказва на всеослушание за нуждата от взаимност в обществото във връзка с дарителството – както на стволови кафези, по този начин и на кръв и органи – смисълът на дарителския акт е еднакъв.

Броят на донорите на стволови кафези през последните години у нас се усилва нищожно и това е мотив да си кажем истината в очите – нужно е да се приказва доста повече за изгодата от стволовите кафези, за това, че с тях могат да бъдат излекувани десетки заболели от разнообразни болести и положения.

В кои области на клиничната медицина намират най-често приложение терапиите със стволови кафези?

На първо място хематологията – злокачествени и доброкачествени кръвни болести, някои солидни тумори, имунодефицити, метаболитни болести. Искам да отбележа, че близо 30% от заболели с хематологични болести не могат да се лекуват със стволови кафези, тъй като не могат да намерят донор. И е доста тъпо, тъй като тази терапия е животоспасяваща за тях.

Също по този начин е редно да кажем, че значимостта на стволовите кафези ще нараства, тъй като и сега текат доста клинични изследвания, които би трябвало да открият резултата от приложението им към доста други болести.

Колко са донорите на стволови кафези у нас, има ли желана възраст за донорство?

В регистъра имаме включени 3429 донори. Допустимата възраст за донорство е от 18 до 55 години, най-предпочитани са донорите от групата 18 – 40 години, тъй като те имат най-малко 10 години пред себе си, през които ще бъдат включени в интернационалната база данни. Тя наброява към 40 млн. донори от целия свят.. Полът няма значение – и дами, и мъже могат да бъдат донори. Разбира се, искащите минават през избрана процедура на асортимент по строго медицински критерии. Едва по-късно отговарящите на избран профил биват включвани в базата данни.

Безвредна ли е процедурата по даряване на кафези?

Абсолютно. Хората би трябвало да знаят това и да не се опасяват.

В каква посока съгласно Вас би трябвало да се подхващат ограничения, с цел да се трансформира у нас донорството в идея?

На първо място би трябвало да се приказва непрекъснато какъв брой е значимо донорството на стволови кафези, а освен един ден в годината. Трябва хората да бъдат добре осведомени, че то не носи риск за личното им здраве, само че може да избави нечий различен живот. И, което съгласно мен е най-важното – в поредност от осведомителни акции да се напомни, че всеки от нас има дълг към другите. Хуманността, съпричастността и стремежът да бъдеш потребен би трябвало да станат водещо начало, норма на държание за всички нас.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР