Днес официално започнаха комерсиалните превозвания на малки спътници със специализирани

...
Днес официално започнаха комерсиалните превозвания на малки спътници със специализирани
Коментари Харесай

УСПЕХ: Частната американска компания Рокет Лаб изстреля ракетата Електрон на своя първи комерсиален полет!

Днес публично започнаха комерсиалните транспортирания на дребни спътници със профилирани ракети! Американската частна компания Рокет Лаб организира своето първо постоянно изстрелване на ракетата “Електрон ” в 05:50 ч. тази заран, а в космоса бяха изведени шест спътника – два за компания Spire Global, два за Fleet Space Technologies, един за Geo Optics Inc., един за програмата Irvine CubeSat STEM. Всички спътници бяха вмъкнати в техните целеви орбити. 

Преди публично да влезе в употреба, ракетата “Електрон ” е летяла два пъти преди. Дебютът й бе през май 2017-та година. Тогава тя доближи до космоса, само че не можа да влезе в орбита. Въпреки всичко управлението на Рокет Лаб остана предостатъчно от полета – рядко се случва напълно нова ракета да стигне галактическото пространство от раз. Вторият полет бе извършен на 21-ви януари тази година. Всичко мина сполучливо и в орбита бяха въведени спътници на Planet Labs и Spire Global. Освен тях Питър Бек, основател на компанията, скрито изстреля още един сателит “Звездата на човечеството ”. Този сателит бе с диаметър 1 метра, с форма на дискотечна топка и светеше блестящо в небето с отразена светлина. Това подразни някои от професионалните астрономи, защото ярките спътници пречат на избрани научни наблюдения.

Напомням на читателите, че Рокет Лаб, въпреки и да е американска компания, организира своите полети от космодрум, ситуиран на полуостров Махия в Нова Зеландия. Считано от 2019-та година компанията ще стартира да изстрелва ракети и от Средноатлантическия районен космодрум в Уолопс, Съединени американски щати.

Ракетите “Електрон ” са извънредно новаторски. Нейните мотори “Ръдърфорд ”, които се създават в Калифорния, Съединени американски щати, са първите, при които горивните помпи се зареждат от електричество и цялото гориво се изгаря в основната горивна камера, без част от него да се пренасочва към помпите. 

Няма спор – днешният полет е от извънредно огромно значение за промишлеността на дребните спътници. Доскоро хората, които желаеха да изпратят сателит в орбита, нямаха огромни благоприятни условия – спътникът или трябваше да лети като второстепенен товар на ракета, или да бъде качен на някой транспортен съд към “Международната галактическа станция ” и да бъде освободен от борда й. Това мощно ограничаваше избора на орбита. С ракети като “Електрон ” обаче купувачът самичък ще може да избира в коя орбита да изстрелва спътниците си. В бъдеще такива ракети ще разрешат да изпращат и дребни спътници към Луната или планетите. 

Очакваме първите полети на дребни ракети и на други компании. В Съединени американски щати на финалната права са компаниите Вектор и Върджин Орбит. Няколко китайски стартъп компании също работят по основаването на орбитални ракети за дребни спътници. В края на октомври ракета на китайската компания Ландспейс се опита да доближи до орбита, само че заради особеност в работата на третата степен полетът приключи с крах. И въпреки всичко няма спор – това е нова пазарна ниша, в която конкуренцията е огромна, а пазарът е надалеч от засищане. Все още има доста повече спътници, които стоят на Земята и чакат да бъдат изстреляни, в сравнение с ракети за тях. 

Запис от изстрелването: тук (Youtube Link)

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР