Днес, ние, социалистите от София, се обявяваме решително срещу антикултурния

...
Днес, ние, социалистите от София, се обявяваме решително срещу антикултурния
Коментари Харесай

БСП-София защитава Паметника на Съветската армия

" Днес, ние, социалистите от София, се разгласяваме уверено против антикултурния поход на платените и безотговорни русофоби, които не за първи път вършат опит да осквернят и унищожават един от бележитите знаци на българо-руската дружба и съдействие. Както през миналите три десетилетия, по този начин и в този момент ще отстояваме запазването на Паметника на Съветската войска. " Това се споделя в декларация, призната от Градския съвет на Българска социалистическа партия – София.

Поводът е, че в дните, когато чествахме Деня на Победата и Деня на Европа – 9 май, дребна, само че нападателна група излезе с провокаторска „ самодейност ” – Паметникът на Съветската войска да бъде демонтиран, в действителност опустошен, а останките от него да намерят място в по този начин наречения Музей на социалистическото изкуство.

„ Обладани от дива русофобия и носталгия по българския фашизъм тези субекти на специфична конференция приканиха да се реалокира Паметникът на Съветската войска. Надяваха се, че в този момент протичащата в международни мащаби акция против Руската федерация ще им помогне да осъществят антибългарското си дело “, се споделя в декларацията на столичните социалисти.

В документът се напомня, че този монумент е предпазен с редица интернационалните и национални документи. Защитават го Европейската културна спогодба, Европейската харта за архитектурно завещание, Конвенцията за опазване на архитектурното завещание на Европа, Договорът за другарски връзки и съдействие сред Република България и Руската федерация от 1992 година, Съвместната декларация на президентите Георги Първанов и Владимир Путин от 2002 година, Законът за авторското право и сродните му права, Меморандумът за ръководство и прилагане на парка и Паметника на Съветската войска от 2006 година, подписан от кмета на София Бойко Борисов и регионалния шеф Тодор Модев и така нататък

От Българска социалистическа партия – София означават, че Паметникът на Съветската войска, издигнат през 1954 година, съставлява висок образец за синтеза на изкуствата. В неговия строеж и оформяне е вложена съзидателната сила на огромни български архитекти, скулптори и художници: Данко Митов, Борис Капитанов, Любен Нейков, Иван Васильов, Любомир Далчев, Васка Емануилова, Мара Георгиева, Борис Ангелушев, Иван Фунев и други.

„ Този монумент беше, е и ще остане онази полезност на българския дух и съвест – паметта за подвига на армията-победител във Втората международна война. Предупреждава ни какво могат да причинят фашизмът и неофашизмът. Призовава ни да отстояваме мира на планетата “, безапелационни са членовете на Градския съвет на Софийската организация на Българска социалистическа партия.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР