Днес ни очакват множество зрелищни битки във Форо Италико“. Виктория

...
Днес ни очакват множество зрелищни битки във Форо Италико“. Виктория
Коментари Харесай

Три мача от 10 май, които не бива да пропускате


Днес ни чакат голям брой зрелищни борби във „ Форо Италико “. Виктория Томова ще опита да запише трета поредна победа в Рим, а преди този момент ще научим името на първия конкурент на Григор Димитров в шампионата. Накрая, само че напълно не на последно място, ще забележим борба сред две от най-ярките персони в мъжкия тенис през последните години.

Иля Ивашка – Стан Вавринка (първи мач на централния корт, от 12:00 ч.)

Иля Ивашка се изправя против Стан Вавринка в мача, който ще дефинира първи конкурент на Григор Димитров в шампионата. Макар към момента да няма гръмки триумфи в сезона на клей, швейцарецът се показа почтено в мачоввте против Тейлър Фриц и Андрей Рубльов, като също така завоюва трисетови конфликти с Талон Грийкспор в Монте Карло и Максим Креси в Мадрид.

Stanimal има мотиви за оптимизъм, защото тази година завоюва и трите си мача в първи кръг на Мастърс. Вавринка отпадна след първия си дуел в ATP шампионат единствено един път през сезона – против Люка Ван Аш в Баня Лука. До момента трикратният „ мейджър “ първенец има две победи на клей от началото на годината. За последно той надвиши тази численост през 2019, когато записа осем триумфа на алено, достигайки до четвъртфиналите в Мадрид и на Ролан Гарос.

Иля Ивашка се показва нерешително през 2023 година най-много поради физически проблеми. След сложното начало на сезона международният №73 стигна до трети кръг в Индиън Уелс и втори кръг в Маями и Монте Карло, откакто преодоля квалификациите в Княжеството. Впоследствие обаче във формата на беларуския тенисист още веднъж настъпи спад и той записа общо една победа в Барселона и Мадрид.

До момента двамата са се изправяли между тях единствено един път, като Ивашка води с 1-0.

Виктория Томова – Юлия Путинцева (втори мач на корт №1, не преди 13:30 ч.)

Виктория Томова се показва доста добре в Мадрид, като преодоля квалификациите след двусетови победи над Сакия Викъри и Альона Болсова, макар че инкасира общо пет пробива в тези мачове. Така преди началото на главната скица във „ Форо Италико “ първата ни ракета към този момент има 9 победи в 13 мача на клей през сегашния сезон. След неувереното начало на годината Томова последователно подвигна равнището и това ѝ оказа помощ да се утвърди в Топ 80 на ранглистата.

От своя страна Путинцева изпитва съществени съмнения през последните месеци, като 12 от последните ѝ 13 участия в съществена скица на WTA приключиха със загуба в първи или втори кръг. Най-добрият ѝ резултат в този интервал беше четвъртфиналът в Хобарт.

Казахстанката отпадна във втори кръг на шампионатите в Чарлстън и Мадрид след провали надлежно от Екатерина Александрова и Каролин Гарсия и сигурно ще е пределно окуражена да промени тази наклонност във Вечния град. Статистиката ѝ дава учредения за оптимизъм, защото е отпадала в първи кръг единствено един път в петте си досегашни участия.

До момента Томова и Путинцева не са играли една против друга.

Анди Мъри – Фабио Фонини (четвърти мач на централния корт, не преди 20:00 ч.)

Двама от ветераните в Тура се изправят един против различен за пръв път след конфликта си в Шанхай през 2019, когато държанието на италианеца накара неговият конкурент да изпусне нервите си и да пропилее два шанса да сервира за мача.

Мъри на няколко пъти съобщи, че е окуражен да се показа мощно в тазгодишния сезон на клей и предходната седмица видяхме доказателството за това. След като си потегли без извоюван сет от Монте Карло и Мадрид някогашният №1 продължи да поставя старания и бе заплатен с купата от мощния Чалънджър шампионат в Екс-ан-Прованс – негов трети трофей на това равнище и първи от 2005 година насам. По пътя към върха сър Анди в профил представителите на домакините Гаел Монфис и Люка Ван Аш, както и оглавяващият схемата Томи Пол. Така той към този момент има пет победи на клей през годината, което е най-високата му численост от 2017 година насам.

Мъри има единствено три трофеи на клей в Тура, само че последната от тях пристигна точно в Рим, когато през 2016 година британецът надви над Новак Джокович с 6-3, 6-3 в заключителния конфликт.

Междувременно Фабио Фонини не демонстрира огромно неизменност в резултатите си, вследствие на което имаше потребност от „ уайлд кард “, с цел да попадне в главната скица в италианската столица. Нивото на някогашния №9 прогресивно спадна през последните години и той се оказа отвън Топ 100 за пръв път от 2009 година насам.

Макар да е измежду добре играещите на клей тенисисти, шампионатът в Рим несъмнено не е измежду най-успешните за Фонини. В предходните си 17 участия той доближи до четвъртфиналите единствено един път, а цели седем пъти си потегли без победа от „ Форо Италико “.

До момента Мъри и Фонини са се изправяли един против различен осем пъти, като салдото е 4-4.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР